Förskolläraren Maria Favre leker med barnen på den nya gården. Här finns många nya stubbar och småkryp att upptäcka! Foto: Mikael Andersson

Sjunkande förskolan i Spånga på säker mark igen

Efter att förskolan på Spånga stationsväg började sjunka fick pedagogerna kavla upp ärmarna och flytta förskolan till nya lokaler. Nu får de evakuerade barnen lära känna småkrypen på den nya gården.

  • Publicerad 11:43, 27 okt 2016

Det händer saker då och då av den här kalibern. Då kavlar man upp ärmarna och jobbar och hittar lösningar.

Marken är täckt av höstlöv när vi besöker de evakuerade barnen på avdelningarna Myran och Blomman i Solhem. Galonbyxor och färgglada mössor värmer de små inför förmiddagens lek på den nya gården – som fort­farande är oupptäckt.

– Jag tror att de tycker det är lite spännande. Fram­förallt är det något nytt för dem. Man ser hur de roar sig och utforskar allt nytt som finns att titta på, från stubbar till småkryp, säger Maria Favre, förskollärare på Solhems förskolor.

Förskolan sjönk

Det har varit en ovanlig höst för förskolan som tidigare höll till på Spånga stationsväg. Efter att Svenska bostäders bygge vägg-i-vägg fick marken att sjunka i somras fick först två avdelningar vara kvar. Men efter att marken återigen började röra sig togs det säkra före det osäkra. I oktober evakuerades avdelningarna Myran och Blomman till lokaler på Värstagårdsvägen.

– På ett sätt är det tråkigt att behöva göra en evakuering. Samtidigt är det det enda vi kan göra i det här läget, säger Jaana Kivikangas, förskolechef.

– Det känns som vi haft tur ändå. Att få tag i lokaler är inte alltid är så lätt, säger Maria Favre.

"Jag skulle vilja lyfta personalen som gjort ett fantastiskt jobb", säger Mimmi Ljungberg, biträdande förskolechef till höger. På bilden syns också Jaana Kivikangas och Maria Favre. Foto: Mikael Andersson

Barnens bilder satt uppe

Lokalerna har tidigare använts av SFI-klasser och fritidsverksamhet. Nu har de städats ur och säkerställts för att passa de små barnen i åldrarna 1–4 år. Bland annat har möbler, staket och brandskydd kommit på plats.

– Alla grejer kördes hit en fredag för ett par veckor sedan. På lördagen delade vi upp oss och ställde i ordning allt. Vi var åtta personer som hjälptes åt, säger Jaana Kivikangas.

– När vi tog emot barnen på måndagen hade de sin hylla med sin bild på, allt var på plats, säger Maria Favre.

"Nu är vi en upplevelse rikare", säger Jaana Kivikangas, förskolechef om evakueringen. Foto: Mikael Andersson

”Kavlar upp ärmarna”

Tack vare att barnens prylar och personal följt med, har de ändå kunnat känna igen sig. När vi besöker gården testkör några barn grävmaskiner i en sandlåda till ”brrrrrr”-ljud. En bit bort står andra på tårna i en ring för att titta på en insekt som gömt sig under ett löv.

Samtidigt rustas deras gamla lokaler upp sex minuters promenadväg bort.

– Efter nyår hoppas vi kunna vara tillbaka, säger Jaana Kivikangas.

Den största utmaningen har varit kommunikationen.

– Det händer saker då och då av den här kalibern. Då kavlar man upp ärmarna och jobbar och hittar lösningar. Det som är viktigast är att informera alla parter. Det är det som är utmaningen också. Att kommunikationen når fram till föräldrarna, säger Jaana Kivikangas.

Känns det säkert att komma tillbaka trots det som hänt?

– Ja, åtgärderna har varit till för att säkerställa att det verkligen inte händer någonting. Det som hände i somras var en överraskning för allihopa, även för erfarna byggmänniskor som aldrig varit med om något liknande, säger Jaana Kivikangas.

Barnens gamla lokaler säkras. Foto: E.Ekedal

Hit har de andra flyttat

På Spånga stationsväg fanns tidigare tre förskoleavdelningar. Efter en olycka vid Svenska bostäders bygge vägg-i-vägg sjönk marken som förskolepaviljongen stod på. En enhet flyttades direkt till Salagatan. Efter att marken rörde sig ytterliggare har också avdelningarna Blomman och Myran evakuerats. Totalt går det 24 barn på avdelningarna.

Pedagoger och hantverkare har tillsammans hjälpts åt att göra i ordning de nya lokalerna på Värstagårdsvägen. Här ska barnen vara fram till nyår, om allt går som beräknat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56