Stabilt. Tony Jergos på Fastighetsbyrån i Hallunda tror att bostadsmarknaden kommer att stabiliseras under 2019. Foto: Peter Jergos/Jonas Grönvik

Sjunkande priser på bostadsrätter i Botkyrka

Priset på bostadsrätter har sjunkit kraftigt i Botkyrka de senaste tolv månaderna jämfört med länet. Det visar siffror från Svensk mäklarstatistik. Men villapriserna håller sig mer stabila.

  • Publicerad 13:38, 23 jan 2019

För Botkyrkas bostadsrättsägare har de senaste tolv månaderna varit tråkiga. Priserna på bostadsrätter droppade med 7,2 procent. Samtidigt var prisnedgången i länet marginell med bara 0,3 procent.

– Det har varit en kraftig nedgång i Botkyrka. De nya reglerna om amorteringskrav har gjort det svårare för folk att slå sig in på bostadsmarknaden och gjort att utbudet på bostadsrätter är högre än efterfrågan, säger Tony Jergos, mäklare på Fastighetsbyrån i Hallunda.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men prisfallet har bromsat in något, de senaste tre månaderna sjönk priserna med 5,9 procent.

– Det är en nedgång som sakta men säkert börjar stabilisera sig. Marknaden har inte kraschat, den speglar verkligheten mer, säger Tony Jergos.

Och prisfallet kommer efter en kraftig uppgång, påpekar han. Mellan 2014 och 2017 steg bostadsrättspriserna här med 20-30 procent medan de i många andra kommuner gick upp med 10-15 procent.

För Botkyrkas villaägare har de senaste tolv månaderna varit bättre. Här har priserna hållit sig hyfsat stabila jämfört med snittet för länet. De senaste tolv månaderna sjönk priserna här med 1,7 procent medan de i länet sjönk med 4,7 procent.

– Det är en fortsatt hög efterfrågan på villor, men det finns rätt få till salu. Vi har mycket folk på visningarna. Det känns som att allt fler börjar upptäcka Botkyrka och hur mycket man får för pengarna: vacker natur, vatten och nära till kommunikationer. Den här gamla stämpeln som Botkyrka har börjar tvättas bort, det är skitkul, säger Tony Jergos.

Hur ser du på Botkyrkas bostadsmarknad 2019?

– Jag tror att den kommer att bli mer stabil och att vi kan se en försiktig uppgång. Jag är rätt positiv, säger Tony Jergos.

Villapriserna har ökat mest i Botkyrka

Experterna: Det avgör årets bostadsmarknad i Stockholm

Han flyttar till tält i protest mot Stockholms bostadsmarknad

Så var prisutvecklingen

Botkyrka:

Bostadsrätter: - 5,9 (3 mån) -7,2 (12 mån)

Villor: - 0,8 (3 mån) -1,7 (12 mån)

Länet:

Bostadsrätter: - 0,7 (3 mån) + 0,3 (12 mån)

Villor: - 3,7 (3 mån) - 4,7 (12 mån)

Snittpriset per kvadratmeter i Botkyrka var 30 133 kr i december. I länet var det 55 077 kr.