Sjuorna har en plan för Bro centrum

Sjundeklassarna på Broskolan har utformat ett nytt Bro centrum i ett stort samverkansprojekt. Under våren har idéerna flödat och BSK Arkitekter har visualiserat dem. Nu är det dags för folket att rösta fram det förslag de gillar bäst.

  • Publicerad 16:30, 17 maj 2019

Sjuornas projekt med att göra Bro centrum till en mer attraktiv plats börjar lida mot sitt slut. 120 elever på Broskolan har klassvis spånat på idéer och gjort dem till konkreta planer, med hjälp av Upplands-Bro Villaägarförening, KTH, byggföretaget Veidekke och BSK Arkitekter.

– Det känns jätteroligt att kunna påverka, säger Ebba, i klass 7 - 2.

– Det finns inte så mycket att göra i Bro centrum nu och det känns otryggt. Vi vill göra ett modernt centrum, säger Meja, ifrån samma klass.

Nytt torg och en galleria

I förslaget från klass 7 - 2 finns bland annat ett nytt torg i stället för parkeringen i centrum, som ska öppna upp och göra platsen mer inbjudande. Parkeringen ska i stället vara under marken. Sedan vill de riva Eon:s anläggning och i stället bygga en modern galleria, med parkering på taket och cykelställ runt om.

Alla klasser har fått olika förutsättningar att jobba utifrån. En klass har fått riva utvalda byggnader medan en annan inte har fått ta bort någonting, till exempel.

I onsdags ägde det sista moduleringsmötet rum och nu tar BSK Arkitekter med sig alla planer för att färdigställa modellerna för tryck. Från den 24 maj kommer de att ställas ut på biblioteken i Bro och Kungsängen, och då är det fritt fram för allmänheten att rösta fram det förslaget som tilltalar mest. Eleverna kommer även att presentera sina idéer på Kungsfesten den 25 maj, och där kommer det också att finnas röstlådor.

Inspiration till kommunen

Den 5 juni koras vinnarklassen. Men oavsett vilken klass som vinner kommer Upplands-Bro kommun att kunna ta inspiration ifrån alla förslag.

– Jag initierade det här projektet genom mina dubbla roller som lektor på KTH och ordförande i Upplands-Bro Villaägarförening, sedan hakade Veidekke och BSK på. Det blev nog större än vad vi trodde från början – och vilket engagemang från eleverna. Vilken förmåga fast de bara är 13 år. Det här skulle man ha i alla skolor. Vi hoppas att det här ska bli en Bro-modell som sprids vidare, så att fler ungdomar får bli en del av utvecklingen, säger Berndt Lundgren.

Villaägar­föreningen:

”Vi bedriver ett samarbete med Bro skolan under våren 2019 för att utveckla skolungdomars insikter om betydelsen av ett tryggt och attraktivt lokalsamhälle. Vi gör detta genom att elever i 7:e klass får arbeta med ett förnyelseprojekt av Bro Centrum tillsammans med bostadsbolaget Veidekke, BSK Arkitekter och Upplands-Bro kommun. Förslagen ställs ut och vinnande förslag får ett resestipendium av Veidekke.”

Blåljus: Kört utan körkort så mycket att polis tog bilen

En man i 50-årsåldern har flera gånger åkt fast när han kört bil trots att han inte har körkort. När han gjorde det igen på fredagen tog polisen hans bil i beslag.lördag 14/9 10:42

Lars från Bålsta utslagen i Årets Kock

Nej, det blev ingen fullträff för Lars Niklasson den här gången heller. Bålstasonen nådde inte finalen i Årets kock.fredag 13/9 7:00

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt