Ska grön vision på Kungshatt lösa Ekerös bostadskris?

Ön Kungshatt mellan Ekerö och Sätra på fastlandet är i dag en vit fläck på kartan med nästan bara sommarhus och ett gammalt säteri, men det kan det bli ändring på om några arkitekter får igenom sina drömmar om en bilfri miljöstad med tiotusentals bostäder.

  • Publicerad 09:15, 7 feb 2014

Sedan det kommit fram att ön Kungshatt inte behövs för bygget av Förbifarten har planerna på att förvandla hela ön till en miljöstad blommat upp.

– Ön har varit tabubelagd för all stadsplanering sedan diskussionerna kring Förbifarten startade på 50-talet, men eftersom tunneln endast ska gå under ön har det förändrats, säger arkitektkonsulten Håkan B Carlsson.

I dag finns det ungefär 140 sommarhus, några året-runt-hus, rester från det gamla tegelbruket och ett gammalt säteri på ön. Marken köptes av Björn Söderblom för drygt 10 miljoner i början av 2000-talet, men han har nu sålt vidare ön till sin dotter Isabella. Håkan B Carlsson är en av flera arkitekter som tillsammans med markägarna skissat på en plan.

– Det är en av de största obebyggda markerna så nära Stockholms city. Där kan man börja från grunden och fritt skapa en helt ny modell till en förstad som är bilfri och spårbunden. Vi tänker oss ett grönt Manhattan i Stockholm, säger Håkan B Carlsson.

Binds ihop

Kungshatt skulle bindas ihop med fastlandet genom en bro till Sätra. Från Bredängs tunnelbana skulle det gå en tvärbana.

– Visionen är att spårvägen fortsätter omkring hela ön så att man inte behöver bil för att ta sig runt, säger Håkan B Carlsson.

De politiskt ansvariga för bostadsexploateringen på Kungshatt skulle bli både Stockholms stad och Ekerö kommun. Finansieringen skulle ske genom försäljning av bostäderna på ön.

– Det här skulle lösa bostadsbristen i Ekerö kommun. I dagsläget finns det ju knappt någonstans att bygga. Ekerö centrum är alldeles för trångt, till exempel, säger Håkan B Carlsson.

Planerna är än så länge i sin linda och i nuläget långt ifrån verkligheten, om man får tro kommunstyrelsens ordförande Peter Carpelan (M). Han ställer sig i dagsläget tvekande, men han stänger inte heller dörren helt till förslaget.

– Vi avvisar inte idén. Det låter som ett spännande projekt, men frågan om att bygga där är för tidigt väckt. Just nu kommer vi inte att ta upp den här frågan, men kanske i framtiden, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Socialchefen om krisen på Lugnet: "Vi ser allvarligt på läget"

Nyheter Lugnet. Nu vill föreningen att kommunen tar över LSS-boendet på Munsö Om LSS-boendet Lugnet på Munsö måste stänga vid årsskiftet kan Ekerö kommun få problem. Föreningen vill nu att kommunen tar över verksamheten.fredag 19/10 14:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter