SERIEVINST. "Det började för tio år sedan med mammor som hejade sina hockeyspelande barn i Allhallen och som blev sugna på att prova på att spela själva. Nu växer vi hela tiden", säger Nina Garpendal, en av lagledarna i Skå mammuts. Foto: Skå Mammuts/Mikael Andersson

Skå IK:s hockeydamer säkrar serievinst

Serievinsten är säkrad och Skå mammuts laddar för sin sista hemmamatch. Men Färingsölaget vill gärna hålla sig kvar i division två även nästa säsong.

  • Publicerad 11:41, 4 mar 2020

I vår trupp har vi ett åldersspann på strax över 20 till strax under 60 år.

På lördag går Skå mammuts ut på isen i Allhallen för säsongens sista hemmamatch. Men serievinsten i är redan säkrad – i rekreation division två.

– Rekreationsserien för damer är den snabbast växande sektionen i hela hockeyförbundet. Damhockeyn har tidigare lidit av ett glapp efter den högsta serienivån. Om du var över 16 och tjej så fanns det inget alternativ om du inte vill spela supertufft, säger Nina Garpendal, en av lagledarna i Skå mammuts.

Laget spelade förra säsongen i division ett, men denna säsong valde de själva att kliva ner för att kunna locka fler.

Samarbete med Ekerö Cougars

Genom ett samarbete med systerlaget Ekerö Cougars kan spelare i de båda lagen gå emellan de olika divisionerna.

– Vi har fått så många nya spelare i år och många är nybörjare, så det här var ett sätt att kunna välkomna dem, säger Nina Garpendal.

Divisionerna skiljer sig rejält mellan varandra och i ettan är tempot både högre och träningarna fler. Om Skå Mammuts serieseger betyder att de kommer avancera upp till ettan vet man i dagsläget inte, eftersom det är ett beslut som tas med samtliga lag inför varje säsong.

Men Nina Garpendal tycker att det finns en poäng att ha en fot i varje division, på det sätt Skå och Ekerö har haft under säsongen.

– Det ger fler tjejer möjlighet att spela hockey så länge som möjligt på en nivå som funkar för dem. Och det ökar mångfalden: I vår trupp har vi ett åldersspann på strax över 20 till strax under 60 år.

Tar risker

Att seriesegern är i hamn redan när truppen går ut på isen på lördag kommer inte minska tempot, tror Nina Garpendal.

– Vi kan ta fler risker och vågar det lilla extra när vi har segern säkrad. Och vi vill alltid utmana oss själva och bli bättre på hockey, så det kommer vi fokusera på. Det och Mammuts viktigaste grundpelare: att ha kul ihop på och utanför isen, säger hon.

Spelschema

Lördagen 7 mars klockan 18.30 möter SKÅ Mammuts Sollentuna HC i Allhallen.

Seriens sista match spelas 29 mars klockan 18.30 i Ekhallen i Gustavsberg då SKÅ Mammuts möter Värmdö Ladies.

Fyra lokala spelare i TV-pucken i år

Nyheter Unga talanger redo för årets upplaga Fyra unga spelare från Mälaröarna har tagit plats i olika lag i årets TV-puck. Men kvalet har ställts in på grund av pandemin och det är ännu inte fastställt hur finalen ska spelas.tisdag 29/9 16:38

Efter ett halvår – grönt ljus för motioner igen

Nyheter Vill se Sportotek i kommunen I dag, torsdag, lade oppositionen sin första motion på över ett halvår. Den handlar om möjligheten att inrätta ett Sportotek.torsdag 24/9 16:57

S: Dags att oppositionen får komma med förslag igen

Nyheter Vill återinföra motioner i kommunfullmäktige I våras beslutade gruppledarna i kommunfullmäktige att stoppa alla motioner i kommunstyrelsen. Nu vill oppositionen återfå möjligheten att göra sin röst hörd.tisdag 22/9 11:37