Foto: Sara Ringström

Ska polisen jaga plankare i tunnelbanan? – Så gick debatten

Ska polisen jaga plankare i tunnelbanan? Handlar plankning om dåligt beteende eller segregation? Åsikterna gick isär när politiker, aktivister och polisen möttes på vår debattscen.

  • Publicerad 18:00, 12 okt 2017

Debatten tog avstamp i vårt reportage i förra numret av HuddingeDirekt, då vi följde med polisen när de hjälpte kontrollanter att kolla färdbevis i kollektivtrafiken.

– Vi ska inte ta plankare, vi gör trygghetsinsatser i de områden i norra Botkyrka där kontrollanter inte kan utföra sitt jobb på grund av hot och våld. Folk tror att de kan göra vad de vill, så är det inte. Vi ska vinna tillbaka de områdena, sa Martin Lazar.

Kontrollanter som gör sitt jobb ska självklart skyddas, sa Sissela Nordling Blanco (FI), men menade att polisskydd är en lösning på kort sikt och lyfte sociala och våldsförebyggande insatser mot ungdomar som långsiktiga lösningar.

– Det där med hot och våld är en sak. Men många som plankar är inte kriminella, de plankar för att de inte har råd. Jag vet sommarjobbande ungdomar som fick planka för att de inte hade råd med SL-kort innan de fick lön, sa hon.

Mariam Asghari, aktiv i SSU och 127:s röster räknas, ansåg att plankning är en fråga om klass, eftersom många helt enkelt inte har råd med biljett.

– Jag är emot att man jagar plankare, istället borde man prioritera att göra kollektivtrafiken tillgänglig för alla - det är en mänsklig rättighet, sa hon och rev ner applåder från publiken.

Att stoppa plankare handlar om att upprätthålla lag och ordning, ansåg Arin Karapet (M) ledamot i trafiknämnden.

– Man ska göra rätt för sig. Är man en hederlig medborgare klarar man sig i kontrollerna, sa han.

Martin Lazar höll med.

– Mitt uppdrag som polis att visa unga hur man beter sig, man betalar för sig. Nästa steg är att man går in och tar vad man vill i en kiosk, sa han.

Men handlar det om normer, kriminalitet eller att man inte kan betala?, undrade Petter Beckman, som modererade samtalet.

Det handlar inte om att unga i orten inte vet hur man beter sig, det handlar om klass och segregation, menade Mariam Asghari. Men Arin Karapet gav mothugg.

–.Jag är trött på offerstämpeln på förorten, det är ingen ursäkt, sa han.

Snarare än att ta bort spärrarna i tunnelbanan vill han se fler poliser för att öka tryggheten i tunnelbanan.

Christian Tengblad från planka.nu gav sig in i debatten.

– Ni vill ju att polisen ska ta hand om allt. Men det här handlar om sociala problem som vi löser genom att förändra samhället. Plankningen ökar när priset höjs, hot och våld ökar när kontroller blir fler och hårdare, sa Christian Tengblad.

Han och planka.nu vill se nolltaxa i kollektivtrafiken och att den istället betalas via skattsedeln. Orealistiskt, enligt Arin Karapet.

– Vi har olika visioner. Vi vill att fler ska använda kollektivtrafiken, så blir det om den betalas via skatten. Men det har alltid pratats så: "vadå ska böcker vara gratis?" och idag har vi bibliotek. Samma sak kan hända med kollektivtrafiken, sa Tengblad.

Debatten avslutades med att alla fick skicka en hälsning till biljettkontrollanter i staden.

– De är vardagshjältar, sa Arin Karapet.

– De ska få som jobb att bjuda in folk till kollektivtrafiken istället för att kolla biljetter, sa Christian Tengblad från planka.nu.

Sissela Nordling Blanco (FI) valde att rikta sig till regeringen.

– Sluta med jakten på papperslösa!

Martin Lazar ville få fram budskapet att man inte ska kasta skit på polisen. Mariam Asghari hade en förhoppning istället för en hälsning.

– Jag hoppas att det är nolltaxa nästa gång jag träffar en kontrollant.

Debattkafé

En gång i månaden ordnar vi debatt om en aktuell fråga i våra områden. Håll koll i i tidningen och på huddingedirekt.se!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.