VÄNTAR. Kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M) avvaktar utredningen. Foto: Jonas Carlsson

Ska utredas "vad som faktiskt hänt"

Kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson avvaktar utredningen mot en annan politiker. – När kommunen uppmärksammades på att det fanns klagomål försäkrade jag mig om att de hanteras utifrån de rutiner man har, säger han.

  • Publicerad 18:50, 9 nov 2017

Som Vi i Sundbyberg har berättat har en internutredning startats mot en högt uppsatt politiker i kommunen på grund av uppgifter om arbetsmiljöproblem.

Hur är läget i stadshuset?

– Vi hade en trevlig presskonferens i morse i Ör, där vi pratade om det största centrumkvarteret som ska byggas i trä, säger kommunstyrelsens ordförande, Mikael T. Eriksson (M).

Jag tänkte mer på internutredningen mot en politiker.

– Jag vet inte om jag kan bidra med så mycket mer, utöver det som redan framgått av vår personalchef. Kommunen har beställt en oberoende utredning för att kunna få en uppfattning om vad som faktiskt har hänt, säger han.

Enligt Mikael T. Eriksson gjordes detta samma dag som man fått kännedom om klagomålen.

– När kommunen uppmärksammades på att det fanns klagomål försäkrade jag mig om att de hanteras utifrån de rutiner man har. Jag känner inte till alla detaljer i utredningen, det finns ett stort mått av sekretess, säger han.

Mikael T. Eriksson får frågan upprepade gånger om vad hans egen bild är av hur politikern agerar gentemot andra människor. Han förklarar istället att det är först när det kommer in klagomål som det går att utreda vad som hänt.

Nu svarar du inte på frågan.

– Jo, jag tycker att jag svarat på frågan om klagomål, det är när det finns klagomål som man kan göra en seriös utredning.

Mikael T. Eriksson säger att han utgår från att alla förtroendevalda agerar på ett professionellt och korrekt sätt.

Anser du att han har gjort det?

– Det är det vi får se i utredningen, om det har varit på det sättet.

Vad har du som kommunstyrelsens ordförande för arbetsrättsligt ansvar?

– Det beslut som kommunstyrelsen fattat är att stadsdirektören har mandat att agera för att upprätthålla en god arbetsmiljö. Vi kan inte delegera bort ansvaret. Som kommunstyrelsens ordförande har jag därför försäkrat mig om att kommunen vidtar åtgärder för att få klarhet i vad som faktiskt har skett.

Har det kommit några reaktioner från den utredda politikern?

– Frågor som rör den personen är det bäst att han får svara på själv.

Vad har du själv känt till kring situationen?

– För att kunna göra en utredning förutsätter det att kommunledningen får kännedom om att det finns en sådan upplevelse.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10