Förberedd. Älvnäsbon Ludvig Karmalm har valt ut tre monologer som han ska tävla med i World championships of performing arts. Foto: Jonas Månsson

Skådespelar om VM-medaljer

Skådespelandet tar en 16-årig Älvnäsbo till USA. Där ska Ludvig Karmalm tävla internationellt i sommar. – Jag är förväntansfull, säger han.

  • Publicerad 09:05, 25 mar 2019

Det är superkul, en riktigt cool upplevelse jag kommer att få vara med om och en erfarenhet jag kommer få.

Sedan barnsben har han gillat att stå på scen och gå in i olika karaktärer. I dag går 16-årige Älvnäsbon Ludvig Karmalm estetisk linje på gymnasiet och drömmer om en framtid som skådespelare. I sommar kan han vara en bit på väg. Han har nämligen tagits ut som en i det svenska landslag som ska tävla i World championships of performing arts, ett VM för skådespelare, i Los Angeles i juli.

– Det är en nio dagar lång tävling. Landslaget är samlat av totalt 20 stycken från Sverige och Norge. Vi ska flyga till LA och tävla mot 71 andra länder. Det är 1 600 tävlande av 200 000 som har ansökt om att få vara med, säger han.

Deltagarna tävlar i olika kategorier och för Ludvig Karmalm väntar tävling i drama, komedi och acting for television.

– Jag har valt ut tre monologer som jag ska skicka till landslagledarna Andrè Santagati och Kjetil Paulsen. De vet vad juryn där borta gillar och de kommer ge respons på det. Jag har tagit monologer från en pjäs, en film och en bok, säger Ludvig Karmalm.

Viktig erfarenhet

Han ser fram emot att resa till USA och även få visa upp sig för juryn som består av representanter från underhållningsbranschen i form av bland annat agenter, danscoacher, röstcoacher och producenter.

– Det är superkul, en riktigt cool upplevelse jag kommer att få vara med om och en erfarenhet jag kommer få, säger han.

Av kategorierna som Ludvig Karmalm ska tävla i känner han lite extra för genren komedi.

– Med komedi får man direkt respons. Antingen om det är roligt, då kommer man att höra om de skrattar. Om man inte gör det. Då blir det lite stelt med hel tystnad. Det är lite grand som barnteater. Det är ärligt, säger han.

Sänds på nätet

Tävlingen som inleds den 12 juli sänds direkt på nätet och omkring tre miljoner tittare brukar följa tävlingarna. Deltagarna uppträder för en jury och en publik på 3 000 personer.

För den som vill anmäla sig till nästa års upplaga finns möjligheten via arrangemangets sajt på www.wcopa.com eller via deras Facebooksida.

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15