Skådespelare från Täby gestaltar persisk poet

Under våren intar skådespelaren och Täbybon Sara Zommorodi scener runt om i landet med pjäsen "Upprorets poet". StockholmDirekt når Sara när hon sitter i taxin på väg till Guldbaggen för ett samtal om pjäsen.

  • Publicerad 16:29, 31 jan 2019

Hej Sara! Du ska snart ut på turné. Kan du berätta lite om föreställningen, 'Upprorets poet'?

– Den handlar om den persiska poeten Forough Farrokhzad, som under sin tid var en stor ikon för många människor världen över. Hon stod i framkant för humanistiska och feministiska frågor, långt före sin samtid. Forough ville vidga bilden av vad det är att vara människa och kvinna.

Ni är fem personer som gestaltar Forough Farrokhzad på scen?

– Ja, vi går in i många roller! Jag spelar fem olika karaktärer, bland annat Forough och älskaren, som är en av de manliga karaktärerna. Detta har varit ett av de mest kreativa rollgestaltningsarbeten jag har haft som skådespelare. Rebecca Örtman, som regisserat och skrivit pjäsen tillsammans med Jila Mossaed, har väglett mig med kärlek och med stor tillit till mitt arbete. Hon och jag har haft ett fenomenalt bra samarbete, vilket gjort att man som skådespelare verkligen vågat ta ut svängarna.

I november fick ni stående ovationer och blev hyllade i pressen. Vad gör det här så aktuellt i dag?

– Forough spränger ramarna för vad en människa får vara, både genom hur hon själv levde men även via sin poesi. På många sätt kan man säga att vi också vidgat bilden av hur och vad teater får vara. Både formmässigt men även via gestaltningsarbetet. Vilket gjort den väldigt uppskattad.

Vad har du mer på gång under 2019?

– Jag har ett roligt internationellt filmprojekt på gång, men jag vet tyvärr inte hur mycket mer jag får säga. Jag hoppas på fler utmanande projekt och att fler människor ska få se föreställningen, eftersom vi fått en så fantastisk respons.

Du har haft ganska mycket att göra i dag, har du berättat. Vad hinner du helst med att göra när du kommer hem till Täby?

– Gå i naturen, nära hästhagarna som finns här i Täby, det är det bästa jag vet! Arbetet är kreativt men intensiv i perioder, man grundar sig genom att komma hem. Jag hittar tillbaka till lugnet, och här i Täby finns det fantastisk natur.

Kort och gott

Ålder: 36.

Läser just nu: Ett filmmanusskript.

Förebild: Min mormor. Hon sa alltid: "Allt är möjligt för dig, bara du lägger ner själ och hjärta i det".

Favoritskådespelare: Många! Bland andra Glenn Close och Gunilla Nyroos.

Nyårslöfte: Ja, massor! Man blir mer målinriktad om man har en målbild, fast man ska ju inte avslöja dem.

Turnedatum:

31 januari, Borås

2 februari, Helsingborg

5 februari, Örebro

7 februari, Vara

10 februari, Lund

12 februari, Linköping

15-16 februari, Kista (Fryshuset)

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt