Bagge. Problemet med skalbaggarna började förra sommaren, och de tar sig in i lägenhetens alla rum. Även om skalbaggen är ofarlig för människor och djur kan den skada växter. Foto: Sonia Braska

Skalbaggsinvasion i hyreshus i Barkarby

Boende på Barkarbyvägen har fått ovälkomna sommargäster i form av skalbaggar. Men enligt Anticimex är det inget farligt, baggarna har nog bara kommit på vift.

  • Publicerad 15:58, 14 aug 2020

2015 flyttade Sonia Braska in i den nybyggda lägenheten på Barkarbyvägen. Men förra sommaren upptäckte hon att små skalbaggar börjat ta sig in i lägenheten. I år var det dags igen, och lämnar man altandörren öppen får man räkna med påhälsning.

– De kryper fram på kvällen och vi ser dem på uteplatsen och hur de kryper på taket. De sitter på porten på innergården, det är äckligt, för när man öppnar dörren hör man hur de faller ner på marken, säger Sonia Braska.

Hon berättar att baggarna kryper omkring i lägenhetens alla rum och att de äter upp växterna på uteplatsen.

– Jag hittar dagligen skalbaggar på konstiga ställen som i duschen, kattlådan och vid vattenkokaren.

Sonia Braska säger att det inte bara är hennes port som drabbats av insekterna utan också andra nummer på gatan. Även folk som bor så högt upp som på fjärde våningen har fått oväntat besök på balkongerna. Hon säger att hyresgästerna har kontaktat både hyresvärden Wallenstam och Anticimex.

Trivs i buskarna utanför

Enligt Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam, känner man till problemet. Skalbaggarna är så kallade öronvivlar, och hyresvärden har gjort en plan tillsammans med Anticimex för att få bort dem.

– Vi kommer inom kort att ta ner buskarna där de framförallt bor och bekämpa dem enligt Anticimex instruktion, skriver Elisabeth Vansvik i ett mejl.

Thomas Westman är skadedjursexpert på Anticimex och säger att det inte är jättevanligt att boende i nybyggda lägenheter får skalbaggsbesök. Troligtvis kommer öronvivlarna på grund av växtligheten utanför.

– Men de överlever inte särskilt länge inomhus eftersom det inte är deras naturliga habitat, säger han.

Djuren är inte heller på något sätt farliga. De räknas inte som skadedjur enligt Anticimex, men det finns olika produkter man kan använda för att behandla växterna.

– Man kan kanske kan fundera på att sätta upp någon form av finmaskig nätdörr till uteplatsen. De kan skada växter utomhus, men aldrig hinna etablera sig inomhus tillräckligt länge för att hinna käka upp krukväxterna.

Kryp. Öronviveln är en av 400 arter i skalbaggsfamiljen. Foto: Sonia Braska

Öronvivel

Släktet har cirka 16 arter som är övervägande markdjur. Skalbaggen lever på växter medan larven lever på växternas rötter. Angreppen på bladen känns igen som ”biljettklipp”.

Källa: Anticimex