Skälbybon Helena Mischel utsattes för ett kortbedrägeriförsök. Nu vill hon varna andra. Foto: Privat/Sacharias Källdén

Skälbygrannar utsatta för fräckt kortbedrägeri

Minst två grannar i Skälby har blivit utsatta för försök till kortbedrägeri. Bedragarna har beställt hem kreditkort i Skälbybornas namn – och sedan stulit dem ur posten.

  • Publicerad 17:35, 27 feb 2018

Häromveckan fick Helena Mischel, boende i Skälby, ett bekräftelsebrev på att American express gjort en kredtikoll på henne.

– Jag hade inte beställt något AmEx-kort men jag har ett genom jobbet så jag tänkte inte så mycket på det, säger Helena Mischel.

Inte förrän hennes sambo Anderas några dagar senare gjorde en obehaglig upptäckt. Paret har just fått barn och båda två var hemma med bebisen. Han stod i köket och fixade lunch när han först såg Postnords brevbärare komma förbi, och sedan – inom tio minuter – en mörk Audi som stannade och en man som plockade upp ett brev ur lådan som han tog med sig.

– Andreas sprang ut och såg då att de gjorde samma sak hos grannen, säger Helena Mischel.

Nu kom hon ihåg kreditkontrollen, ringde American express och fick bekräftat att de fått en kortbeställning i hennes namn.

– Man får ju först kortet och någon dag senare koden. Hade de fått fatt i bägge så hade de kunnat handla utan att jag haft en aning. Fakturan hade kommit till mig, säger Helena Mischel.

Vill varna andra

Både hon och grannen har fått "sina" kort avbeställda och har anmält händelsen till polisen. De har också fått besked av företaget att de ska utreda om fler grannar på gatan har drabbats. Nu vill Helena varna andra.

– Om man får papper på att någon gjort en kreditupplysning på en – kolla upp vad det gäller! Den kom hem någon vecka innan själva kortet. Sen kan det vara bra att använda digital myndighetspost på nätet i stället för att få brev med känslig information i brevlådan, och sist men inte minst – ha en låda med lås på. Vi har bytt ut våran nu, säger Helena Mischel.

Jan Granqvist är gruppchef på polisens bedrägerisektion i Stockholm.

– Sådant här inträffar till och från och det är ofta geografiskt avgränsat, men det är inte så att det pågår någon stor våg just nu vad vi vet, säger han.

Han ger undefär samma råd för att förebygga att man drabbas som Helena Mischel, men lägger till:

– Inte sällan ställer bedragarna om din bostadsadress – då kan de sitta på annat håll och fiska all din post. Se till att ingen annan än du kan ändra adressen. På skatteverkets sida kan man ställa in så att det krävs bank-id för det, säger Jan Granqvist.

Stockholm Direkt