Tjejjouren Huddinge. En religiöst- och partipolitiskt obunden organisation som finns för att stötta och peppa alla som definierar sig som tjejer.

”Skam flyttar skammen dit den hör hemma”

Tjejjouren Huddinge firade Norges nationaldag i Huddinge genom att anordna en Skamkväll. Serien har blivit ett sätt att få fler fler unga att våga prata om sina känslor.

  • Publicerad 13:32, 29 maj 2017

Den 23 december 2016 förändrades hela Huddingebon Johanna Holms värld. Hon upptäckte Skam och därmed Norge, Marcus och Martinus, och till viss del även sig själv.

Sedan hon såg serien för första gången har hon lärt sig norska och fått flera internetvänner från Norge.

I år är också första gången hon firar 17 maj.

– Jag har spammat sönder alla att det är nationaldagen i dag, säger hon, ler pillemariskt och ritar en norsk flagga på pappersduken.

– Jag är en helt annan person nu, mycket säkrare på mig själv. Jag fattar att livet inte bara handlar om skolan.

Skam visar hur livet är, menar hon.

– Det är lätt att känna igen sig. Den kan hjälpa en och ge en tips.

Enklare att prata

Mest känner hon igen sig karaktären Vilde. Hon har ätstörningar, likt Johanna själv. Att få följa Vilde ­
i serien har gjort det enklare för ­Johanna att prata om sin sjukdom med andra.

Det handlar kvällen som arrangerades av Tjejjouren Huddinge om. Att inte känna skam. Utan att våga prata om sådant som kan vara svårt att prata om.

– Ikväll vill vi prata om de allvarliga ämnen som serien tar upp – vad som är okej och inte på sociala medier, tjatromantik, ätstörningar och vänskap – men vi vill också att de ska ha kul, säger Camilla Skyttman, en av arrangörerna från tjejjouren.

Hembakt kladdkaka med Norgeflaggor i ställs ut på borden på Huset, mötesplatsen för unga mellan 13 och 19 år. Runt omkring sprids kondomer ut. I taket snurrar en disco­lampa.

Nya perspektiv

Det behövs fler vuxna som engagerar sig på ungdomarnas nivå, menar Camilla Skyttman.

– Det finns en stor distans mellan unga och vuxna i dag. Man måste försöka vägleda utan att tillrättavisa. Vi ska till exempel prata om sexism utan att vara någon moralkompass. Vi vill kunna ha en dialog om sådana frågor utan att trycka på eller döma någon.

Skam gör det lättare att öppna för sådana samtal, menar hon.

– Skam har tagit bort skammen.

– Ja eller lagt den på förövaren, vilket är en otrolig seger för det är där den hör hemma, säger arrangören Josefine Högström som också är en av Tjejjouren Huddinges grundare.

De menar att serien även har gett dem nya perspektiv i arbetet på tjejjouren.

– Serien är en påminnelse om hur pass närvarande sociala medier är i dag. Den visar att det är en del av verkligheten och inte ett parallellt universum. Det är nyttigt att tänka på, säger Josefine Högström.

– Den gör en ödmjuk för att man är väldigt sårbar i den åldern. Det är inte bara att säga ”ryck upp dig”, utan det gäller att vara ödmjuk för vad de står inför och allt vad de tänker på när det gäller identitet, säger Camilla Skyttman.

Livsförändring. ”Det hade varit så lätt att jag inte börjat titta på Skam, då hade mitt liv varit något helt annat än vad det är nu”, säger Johanna Holm, till vänster.

Säsong 4. Molly Larsson Andrén, till höger, tycker mest om den senaste säsongen av Skam. "Sana är cool. Men hon får inte vara ihop med vem hon vill. Det är orättvist. Det känns bra att har sett den så man kan hjälpa vänner eller, eller sig själv om man skulle hamna i sådana situationer", säger hon.

Huddinge tjejjour

Tjejjouren Huddinge finns för att stötta dig som själv definierar dig som tjej och som behöver prata om tankar, känslor eller något som du har varit med om. Inget är för litet, stort eller konstigt att prata om. Du får vara anonym när du kontaktar tjejjouren och alla på jouren har avgett ett tystnadslöfte.

Chatten är öppen varje tisdag mellan klockan 18.00 och 20.00.

Fest på Huset.Tjejjour Huddinges Skamkväll lockade både de som älskar serien och de som inte sett den (än). Foto: Frida Wänelöf

Tv-serien sätter fingret på villkorslös vänskap

Skamkvällen på Huset avslutades med en diskussion om normer, kärlek och vänskap. Självklart med serien Skam som utgångspunkt. (Obs: Spoilervarning!)

I första säsongen av Skam säger karaktären Isak, en 16-årig kille som går första året på ett gymnasium i Oslo, att han är kär i Eva, hans bästa väns flickvän. Men i slutet av säsongen börjar Eva misstänka att Isak snarare är kär i Jonas, som nu är hennes ex-pojkvän. Isak har ännu inte berättat för sina vänner om sin sexuella läggning.  

– Hur hade det varit om något liknande hänt på er skola? frågar Josefine Högström från Tjejjouren Huddinge.

Tjejerna som kommit till Skamkvällen har satt sig i en cirkel i ett avskilt rum på mötesplatsen Huset.

– Varje gång det är hbtq-personer i serier ska det alltid varit någon tragisk historia. Jag förstår inte varför det alltid är så! Varför kan personer som är utanför normen inte bara få ha en bra historia? ­Istället ska det alltid handla om sexualiteten, säger Klara.

Josefine Högström tänker tillbaka på en scen i säsong tre, när Isak ska berätta för Jonas att han är kär i en kille.

– Jag satt och var nervös, men sen gick det så himla bra.

Kanske hade det varit svårare att ”komma ut” om han var tjej, ­menar Klara.

– Det känns som tjejer lättare blir obekväma kring homosexuella tjejer än vad killar blir bland homosexuella killar, säger hon.

– Kan det vara för att homosexuella tjejer inte är representerade i populärkulturen på samma sätt? föreslår i Emilia Segerlind från Tjejjouren Huddinge.

Flera i gruppen tror att hon har rätt.

– Ja, vi får alltid se stereotypa bilder av homosexuella killar, att de är så sköna, säger Sonja.

Klara suckar.

– Man kan tycka att vi kommit långt i att acceptera människor som är utanför normerna, men vi har inte kommit långt nog.

De upplever också att homofobi är mer utbrett bland tjejer än bland killar.

– Man pratar mycket om att killar behöver lära sig om machonormer, men jag tror det är lika viktigt för tjejer.

Samtalet leds in på uttrycket ”Är du bög eller?” som fortfarande används av vissa elever i deras skolor.

– Det har blivit en synonym för feg, vilket jag tycker är jättekonstigt. Det krävs mycket mer mod för personer att vara homosexuella än att inte vara det. Det är så sorgligt att människor känner att de inte kan vara sig själva, säger Klara.

Flera nickar.

– Så vad tycker ni om senaste säsongen? frågar Karin Freijd, från Tjejjouren Huddinge.

Bra, konstaterar de. Men de vill också se mer av vem Sana, säsongens huvudperson,  egentligen är. Det har blivit lite för mycket fokus på att hon är kär i Yousef. Och hur går det egentligen med vänskapen mellan henne och Noora?

– Det har varit så fint i serien annars, de tar verkligen hand om varandra. Så här: ”Oj, du spydde ner mig, men vi är kompisar ändå”, säger Josefine Högström.

Foto: NRK

Quiz: Hur bra koll har du på Skam?

Missade du Skamkvällen? Testa dina Skamkunskaper ­i Tjejjouren Huddinges quiz!

1. Vad är det för märke på Nooras favoritläppstift?

2. Vad heter killen som Chris är tillsammans med i säsong tre?

3. Vad heter gänget som ”the penetrators” brukar slåss mot?

4. Vad heter Wiliams bror?

5. Vad heter skolan som serien utspelar sig på?

6. Vilka bjuder Jonas in när han och Eva ska på hyttetur i säsong ett?

7. Vad heter killen som Sana blir kär i i säsong fyra?

8. Vem är huvudpersonen i säsong tre?

9. Vad heter de två personer som bor ihop med Noora i kollektivet?

10. I första säsongen blir Eva slagen av en tjej. Vad heter tjejen?

11. Vad brukar Noora kalla William för?

12. Vilket land planerar att göra om Skam till teater?

13. Vem är huvudperson i säsong två?

14. Vad heter killen som Vilde är tillsammans med i säsong fyra?

15. Vad är det för citat som sitter på väggen i Nooras rum?

Facit finns under bilden.

Visning. ”I serien blir alla representerade på ett bra sätt. Det gör att alla kan se den. I andra ungdomsserier är det ofta en homogen grupp som representerad”, säger Camilla Skyttman. Josefine Högström håller med: ”Det är en del av tjusningen. Det finns en bred representation utan att det blir krystat, utan mer sympatiskt.”

Facit

1. Clinique 2. Kasper 3. Yakuza 4. Nikolai 5. Hartvig Nissen eller Nissen 6. Isak och Elias 7. Yousef 8. Isak 9. Eskild och Linn 10. Iben 11. Wilhelm 12. Danmark 13. Noora 14. Magnus 15. “Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.