Skandiamannen pekas ut som Palmes mördare

Stig Engström, som även gått under namnet Skandiamannen, pekas ut som Olof Palmes mördare. Det meddelar åklagare Krister Petersson vid en historisk presskonferens på onsdagen.

  • Publicerad 09:50, 10 jun 2020

Dåvarande statsminister Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm 1986. Nu, efter en 34 år lång mordutredning, presenteras vad som anses vara lösningen på fallet.

Vid en presskonferens på onsdagen meddelas att Stig Engström, som i media även gått under namnet ”Skandiamannen”, misstänks ha skjutit Olof Palme.

–  Vi kommer inte runt en viss person som misstänkt gärningsman. Den personen är Stig Engström som ju har omnämns i media som ”Skandiamannen”, säger åklagare Krister Petersson.

Stig Engström figurerade tidigt i utredningen av mordet på Olof Palme och syntes ofta media där han berättade om sina iakttagelser från mordkvällen. Han avskrevs dock helt ur utredningen år 1987 och avled år 2000.

–  Eftersom Stig Engström är avliden kan jag inte väcka åtal mot honom eller vidta förhör med honom. Därför beslutar jag att lägga ned förundersökningen, säger åklagare Krister Petersson.

Agerade sannolikt ensam

Omkring 90 000 personer ingått i utredningen. 134 har erkänt mordet, varav 29 direkt till polisen.

Samtidigt uppges det att 788 vapen har provskjutits. Trots det har inget av dem kunnat kopplas till de två kulorna som avlossades på platsen, varav en dödade Olof Palme och den andra skadade Lisbet Palme.

Enligt åklagarens slutsats är det en lång kedja av vittnesuppgifter, förhör, iakttagelser och utsagor som ligger till grund för utpekandet. Det konstateras också att Stig Engström sannolikt agerade ensam.

–  Det framstår för oss mindre sannolikt att han skulle ingå i en konspiration, säger Krister Petersson.