Skrämmande. Döden själv tassar runt husknutarna på Skansen när stadens invånare oroar sig för koleran. Foto: Skansen/Pressbild

Skansens nya lov-satsning: Koleraepidemi

Lugn – det är ingen riktig epidemi som pågår på friluftsmuseet, även om man man tro det. I år hoppas Skansen att barn ska få lära sig både om Sveriges historia och om smittspridning i hela världen.

  • Publicerad 08:30, 26 okt 2019

Obehagliga tider väntar på Skansen. Under höstlovet bjudet de nämligen in till misstänkt koleraepidemi, och alla nyfikna uppmanas komma och skvallra sjukdomar när de besöker muséet. 

Halloweenpromenad i Vasaparken – för jyckar

– Det kan vara obehagligt men på ett spännande sätt, inte så att man blir jätterädd. Men riktigt små barn kanske inte ska gå in där, säger Christina Hamnqvist, pressansvarig på Skansen.

1800-talsmiljö

Skansens historiska stadskvarter kommer att hägnas in med en koleratull som vaktas av en barsk inspektör. När besökarna väl har kommit igenom träder de in i år 1834, då koleran är det stans största samtalsämne. När kommer nästa epidemi? Har någon blivit sjuk? Hur blev de sjuka? Dödgrävare, hypokondriker och en skvallertackor är bara några av de karaktärerna som besökarna kan träffa på. 

– Det handlar om hur man såg på döden och hur man trodde då, det är ganska tunga ämnen på ett sätt. På ett sätt är det också dagsaktuella ämnen, det finns många barn som lever i länder utan rent vatten, säger Christina Hamnqvist. 

"Känns verkligt"

På agendan finns också lärdomar om smittspridning, om smutsigt vatten och hur vi kan se de problemen även i den nutida verkligheten. 

– Det blir ganska verkligt, vi har verkliga miljöer och vi berättar om saker som faktiskt har hänt, men det är fiktiva karaktärer, säger Christina Hamnqvist.