Användbara. Balkongerna har stöttats upp så att de boende ändå ska kunna använda dem. Foto: Lotten Engbom

Skanska om de ruttna balkongerna: Kan vara föreningens eget fel

Balkongerna i Bällstalund ska rivas efter att röta hittats i bärande detaljer. Fel från början menar bostadsrättsföreningen. Fel underhållet tror Skanska.

  • Publicerad 10:39, 14 sep 2017

Förra veckan sedan skrev Vallentuna Nyheter om en bostadsrättsförening i Bällstalund som fått problem efter att de hittat röta i bärande detaljer på balkongerna.

LÄS MER: Byggdes på 2000-talet – nu har balkongerna redan ruttnat

Skanska menade först att det var så kallade Boklok-hus och skickade frågan vidare till Boklok. Nu har de dock ändrat sig - det var ett hus från "Nyahem" och inte Boklok.

Magnus Lambertsson, marknads- och försäljningschef på Skanska, svarar till slut på frågorna kring balkongerna.

– Det är svårt att säga något om det här utan att ha sett själva utredningen. Men trä är väldigt känsligt om man inte underhåller det på rätt sätt.

Så det kan vara föreningens eget fel?

– Det kunde det absolut vara. Man måste måla ungefär vart åttonde år, och här är balkongerna 16-17 år gamla, säger Magnus Lambertsson.

Är det rimligt att de måste bygga helt nya balkonger efter 16 år?

– Normalt sett håller balkongen dubbelt så länge än så, om man tittar på en träbalkong. Det är en kortare livslängd än vad man kunde förvänta sig. Men är det som så att de inte underhållit dem på rätt sätt är jag inte förvånad att det blir på det här sättet.

Farligt. Röta på de bärande pelarna gör balkongerna farliga. Foto: Lotten Engbom

Och hur de ska underhållas får man en manual på?

– Man får med en drift- och underhållspärm. Sedan måste varje förening lösa en underhållsplan.

Men är det som föreningen själva tror ett dolt fel?

– Nej, det hade jag inte trott. Dolt fel, det finns inte. Man har gjort en besiktning, med en besiktningsmän som föreningen själva utser.

Kommer ni på något sätt återkoppla till föreningen?

– Jag läser jättegärna deras utredning om de vill det. Men det är 14 år sedan garantin på balkongerna gick ut, säger Magnus Lambertsson.

Enligt föreningen har de visst målat om balkongerna, precis efter underhållsplanen.

– Det har vi gjort. Första gången var nog efter sju, åtta år, säger Erik Ideström, projektledare för balkongutbytet i föreningen.

Men normalt underhåll, nej det köper inte föreningen att det är.

– Måla är väl en sak, men man har gjort fel från början. För att komma åt de ruttna plankorna är det inte bara att måla, då måste man ta bort plank. Det är absolut inte ett normalt underhåll att behöva riva, säger Erik Ideström.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10