Efter flera år vid Skanstull lämnar Trädgård på spåret och Philipp Olsmeyer för en ny plats. Foto: Andreas Enbuske & Linda Gren

Skanstulls populära trädgård flyttar till ny plats

Trädgård på spåret lämnar Skanstull men stannar på Söders gamla järnväg. Nu har de hittat en ny plats för sin odling.

  • Publicerad 15:30, 23 aug 2017

Just nu håller stadsodlarna, som i flera år sått och skördat på spåret nedanför Skanstull, på att städa undan och packa ihop. Föreningen har drabbats av nedskräpning, vandalisering och stölder, och i perioder har spårområdet också varit en plats för en bosättning.

Södermalms populära odling vandaliserad igen

Målet har varit att flytta och nu har odlingen, stadsdelen och exploateringskontoret enats om en plats som alla tycker fungerar.

"En mer öppen plats"

Trädgård på spåret hoppas kunna återuppstå på en ny plats på järnvägen längre västerut, nedanför Södersjukhuset mellan Årstaviken och Södra Årstalundens koloniträdgårdar.

– Det är skönt att vi fortfarande kan vara på spåret men på en mer öppen plats. Det är fint där med vacker utsikt över Årstaviken och många går förbi. Det vi har haft problem med nu är att spåret har varit lite som ett mörkt hål, säger Philipp Olsmeyer från Trädgård på spåret.

Gammalt tågspår blir "Lilla Berlin"

Kontraktet med staden är inte skrivet ännu men föreningen hoppas på en flytt i slutet av september och att odlingslådorna ska kunna spira med nytt liv i vår.

Odlingen blir, i alla fall till en början, mindre än dagens. Runt 20-30 lådor planerar odlarna att ha. Kafévagnen flyttar med.

Tror ni era kafégäster och odlingsintresserade hittar er när ni flyttar längre från Skanstull?

– Att vara vid Skanstull har för- och nackdelar. Vi har varit vid en park som har haft sina problem. För oss kan det vara en fördel att vara lite längre bort därifrån. Och på sommar är det så många som går förbi här längs med Årstaviken. Vi har hittat en plats där vi kan trivas, säger Philipp Olsmeyer.

Nyfiken på odlingens framtid?

Vill du vara med och bygga upp en ny Trädgård på spåret?

Nu på söndag, den 27 augusti, mellan kl 11-16 träffas föreningen för att städa den gamla odlingsplatsen. Då kommer man också berätta mer om flyttplanerna och framtiden för Trädgård på spåret.

Föreningen ber också om ekonomiskt stöd för att finansiera nystarten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.