Gillar myller. - Ytterligare något våningsplan på husen, i samma stil, och butiker eller andra verksamheter på botten skulle skapa fler möten mellan människor, säger Bjarne Selin (KD). Foto: Stella Papapanagiotou

Skapa medelhavsmyller bland villorna

Bygg på husen runt småtorgen i trädgårdsstaden och skapa förutsättningar för fler butiker, service och folkliv. Nybyggen bör främja möten mellan människor, tycker Kristdemokraterna i Bromma.

  • Publicerad 11:11, 24 jun 2015

Varför inte bygga ytterligare någon våning på husen runt torgen?

Bjarne Selin (KD) slår sig ner på den smala trästolen utanför kondiset på Nockebytorg och tar en sipp av latten. En gammal bekant kommer förbi och de småpratar om ditt och datt.

– Det är precis det här som vi behöver mer av. Naturliga mötesplatser. Lite mer myller, säger Bjarne Selin.

För visst måste det byggas fler bostäder i Bromma, tycker han, men på rätt sätt. Var sak har sin plats. Höga hus funkar i Alvik och Blackeberg men inte mitt inne bland villorna, som förslaget om att bebygga en del av Tunadalen vid Höglandet handlade om.

– Samtidigt måste vi vara lite flexibla och bjuda in fler att bo i Bromma, säger han.

Runt torgen längs Nockebybanan tycker han att man borde förtäta och tänka nytt.

– Varför inte bygga ytterligare någon våning på husen runt torgen? Och jag skulle gärna se balkonger ut mot gatan. Många tycker att det är fult men det skulle ge mer liv, säger Bjarne Selin.

Fokus måste vara att skapa miljöer som hjälper människor att kunna umgås mer öppet, över generationsgränserna, menar han. Därför vill han se en blandning av bostadsrätter och hyresrätter och bygga lägenheter som passar både ungdomar, äldre och barnfamiljer.

En förtätning runt torgen i Nockeby, Ålsten och Höglandet skulle också skapa förutsättningar för fler butiker och service, och gärna caféer och restauranger, om Bjarne Selin får drömma.

– Det finns många singelhushåll i Stockholm. Många mår dåligt. Jag är övertygad om att det vore bra om folk träffades mer, som på torgen runt medelhavet, säger han.

Bjarne Selin (KD), 50

Familj: Fru och tvillingsöner på åtta år.

Bor: Villa i Bromma kyrka. Har vuxit upp i Nockeby och Olovslund.

Gör: Driver eget PR-företag.

Politiska uppdrag: Ersättare i Bromma stadsdelsnämnd.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.