Christer Holger är grundare till Skapaskolan. Foto: Claudio Britos

Skapaskolan backar om antagningsproven

Efter kritik från Skolinspektionen väljer Skapaskolan i Huddinge att backa från sitt tidigare beslut om att eleverna som går på skolan måste klara antagningsprov för att få gå kvar.

  • Publicerad 11:35, 2 sep 2019

I början av terminen fick alla föräldrar till elever på privata Skapaskolan i Huddinge besked om att samtliga elever som nästa år ska börja årskurs 4–7 kommer behöva göra ett antagningsprov för att få gå kvar i skolan. Även elever som redan går där.

Men nu meddelar skolledningen att alla elever kommer få gå kvar.

– Vi kommer dra igång med de nya utbildningarna parallellt för nya elever och så ska vi utröna möjligheten att även låta våra nuvarande göra provet, säger Christer Holger, verksamhetschef och skolans grundare, till HuddingeDirekt.

Alla elever som redan går i skolan ska alltså få gå kvar i en allmän utbildning samtidigt som de nya musik- och bildutbildningarna drar igång nästa höst.

Kan strida mot skollagen

Anledningen är ett uttalande som Skolinspektionen gjorde i Sveriges radio. Man sa att myndighetens avsikt när man godkände Skapaskolans nya antagningsprov inte var "att alla skulle bli rädda för att inte kunna gå kvar".

Skolinspektionen har efter flera anmälningar mot skolan påbörjat en utredning för att undersöka om skolans beslut strider mot Skollagen. Enligt myndigheten har ett liknande fall aldrig hanterats tidigare.

Elever kan tvingas sluta när skola elitsatsar

Antagningsprov för alla i framtiden

Framöver kommer den allmänna utbildningen att fasas ut för att göra rum för endast de två specialutbildningarna som kräver antagningsprov.

– De som söker till förskoleklass inför nästa år kommer antas till en allmän utbildning från förskoleklass till årskurs tre. Om de senare vill gå någon av våra särskilda utbildningar från årskurs fyra ansöker de med färdighetsprov, säger Christer Holger.