Kasta dig ut i Skärgården. Det är lätt, det kan gå snabbt och det behöver inte alls kosta skjortan. Här är vår guide till hur du upplever Skärgården – på en dag. Foto: Maja Brand

Skärgården på en dag – så här gör du

Pang, bom! Det ska inte vara svårare än så; snabbt ut i skärgården och snabbt hem igen. Och det behöver inte kosta skjortan. Låt oss guida dig till Grinda.

  • Publicerad 07:50, 27 jul 2018

En dag fylld med soliga och salta äventyr – och ändå är du hemma på fastlandet igen lagom till middag. Med första färjan ut vid klockan 8.30 hinner du en hel del på skärgårdsön Grinda, då själva trippen inte tar mer än en och en halv timme. Hemåt kan du blada redan vid tvåsnåret om du så vill, om du inte ska stanna ända till båten vid 17.30.

Waxholmsbåtarna avgår från Strömkajen, alltså Södra Blasieholmskajen framför Grand hotel.

Till Grinda kostar det 95 kronor enkel väg för de mellan 20 och 65 år. Barn, ungdomar, studenter och pensionärer betalar 69 kronor. De små under sju bast åker gratis.

Kom ihåg biljetten!

Biljett köper du ombord när som helst under färden. Glöm inte bort det! Du måste nämligen lämna biljetten för att få gå i land. Och pass på; varje stopp längs vägen går ruskigt snabbt, ungefär som på tunnelbanan. Så sitt inte och dåsa för då missar du att kliva av på bryggan Norra Grinda.

Ombord på båten finns servering med både köttiga och veganska alternativ för helt rimliga priser, långt under Arlandautsugning.

Så, vad väntar ni på? Hey ho, let's go!

SÅ HÄR SÅG VÅR DAG UT

Familjen Vance. Foto: Maja Brand

Klockan 08.45

Familjen Vance gör i vuxen ålder skärgårdsdebut över dagen. Dottern Saga och kompisen Laurynne ska rida på Grinda lantbruk. För 300 kr per skalle får kidsen en och en halv timme kvalitetstid med pållarna. "Jo, det här är en barnresa. Med vatten, fästingar och tre ungar så blir det inte så mycket vila för oss. Men när lilla Vera somnat kanske man kan sola lite", säger mamma Mikaela. Pappa Shawn hoppas dock mer på en svalkande starköl ute i naturen. Mikaela var ute mycket i skärgården som barn och nu vill hon att hennes döttrar ska få uppleva samma sak: "Det är så vackert och fridfullt, stressen bara försvinner."

Marco Forsberg.

Klockan 10.30

Ett säsongstält, ska det vara något att ha? Ja, absolut! Marco Forsberg, elektriker från Högdalen, betalar cirka 3 500 kr för en hel sommars boende, som han beskriver som en sommarstuga med tygväggar. Verandan och stommen i trä står kvar året runt medan tyg och tält sätts upp i maj, för att plockas ner i september. Mamman hans har tältet bredvid, medan de båda brorsorna har var sitt intill.

– Vi vill komma bort från att bara glo på tv, och umgås istället. Jag saknar inget här. Okej, kanske bättre mottagning för att kolla på fotboll då, säger Marco.

Vatten och dass finns, medan elektriciteten kommer från solceller och bilbatterier.

– Det är svalt i skogen trots att det är så väldigt varmt, fast kring lunch går det inte att vara inne, då måste jag ut.

Det finns ett 30-tal säsongstält på Grinda som alla ingår i en förening. Kötiden är lååång. Vill du istället bli granne med Marco genom att slå upp ditt eget lilla enkla tält, så kostar det 100 kronor per natt.

Maria Jörgensson.

Klockan 11.05

Maria Jörgensson är naturvårdare på ön och arrenderar gården. Shetlandsponnyn Rut är en av alla fyrbenta invånare på Grinda. Det finns även får, kor, grisar och höns.

– Har man tur så får man se djuren, de går runt här och betar och vårdar naturen, säger Maria Jörgensson.

På gården kan man köpa med sig ägg och gurka hem. Och det går att betala med Swish.

Värdetransport.

Klockan 11.25

Så här sker en värdetransport i skärgården. Helikoptern drar runt från ö till och och hämtar stålar från alla verksamheter. Fem gånger per sommar dyker den upp. Förr hade man en bankbåt, men man kom fram till att helikopter är säkrare.

Janne Pfister.

Klockan 12.05

Lunchen har just börjat och Janne Pfister, kungen av Grinda, spanar över uteserveringen. Hans familj är en av endast två som bor på ön året runt, och han basar över extravaganta Grinda Wärdshus, den enklare krogen Framfickan, samt budgetkaféet Lanthandeln. Janne ansvarar också för de 250 sovplatserna på ön: hotell, vandrarhem, stugby.

– Vi har massor av dagturister, man räknar med att Grinda har 1 500-2 000 besökare per dag. Mest svenskar, såklart, men väldigt många från mellan- och Sydeuropa, och amerikaner. Inte så många asiater, de tycker fortfarande att skärgården är för äventyrligt, hävdar han.

Janne säger att turismen inte är fullt så beroende av kanonväder som man kan tro – folk kommer ändå, och är det nederbörd så unnar man sig att lyxa till det lite extra med mat och dryck. På värdshuset kostar en Toast Skagen, alltså en räkmacka, 250 kronor.

– Det är den värd, en sommarklassiker gjord på gammalt Grindarecept. Vi har besökare som har den kassan och allt är dyrare på en ö, på grund av alla transporter.

Naturreservat. Foto: Maja Brand

Klockan 12.30

Trots att det är 1500-2000 besökare om dagen på Grinda är det lugnt och tyst på stora delar av ön. Hela ön är ett naturreservat och det finns flera bra badställen, både från klippor och strand.

Familjen Hellgren. Foto: Maja Brand

Klockan 13

Familjen Hellgren njuter av klipporna på Grinda.

– Vi kom hit för att färjorna till Sandhamn var knökfulla. Vi frågade ”finns det ingen annan båt?” men då svarade personalen att vi skulle ta en annan ö. Det blev Grinda. Vi har varit här en gång förut och det känns bra såhär långt. Vi är från Norrtälje och är mer vana vid skärgården där. Planen i dag är att bada och kanske köpa glass.

Stina, Jonas och Catrin Hellgren hoppade på båten i Vaxholm dit de tog bilen.

13.45. Hemfärd. Själva båtturen är en viktig del av resan tycker många. För den som är sugen finns enklare servering med kaffe, mackor, öl, glass och vatten bland annat. Foto: Maja Brand

Klockan 13.45

Hemfärd. Själva båtturen är en viktig del av resan tycker många. För den som är sugen finns enklare servering med kaffe, mackor, öl, glass och vatten bland annat.

15.15. Kungsholmsbon Josefin Liljekrans har tillbringat några dagar på sina morföräldrars lantställe på Svartsö som ligger mellan Möja och Ljusterö . ”Jag brukar åka dit med båten ungefär två gånger per sommar. Det är väldigt fint” säger hon. Minicollien Dino verkar inte heller klaga. Foto: Maja Brand

Klockan 15.15

Kungsholmsbon Josefin Liljekrans har tillbringat några dagar på sina morföräldrars lantställe på Svartsö som ligger mellan Möja och Ljusterö .

– Jag brukar åka dit med båten ungefär två gånger per sommar. Det är väldigt fint, säger hon. Minicollien Dino verkar inte heller klaga.