Arya i Vårberg. Tv-kanalen, tekalasen och hantverken på väggarna påminner om Afghanistan, berättar Ali Zardadi, Muhammad Bilal och Issa Murdi på för SkärholmenDirekt i en artikel från 2017. Foto: Sara Ringström

Skärholmen hyllas i ny restaurangguide

Not So White Guide vill hylla de hak och krogar som andra restaurangguider missar. Och hela två av de sex utvalda pärlorna ligger i 127-området.

  • Publicerad 10:34, 30 jan 2020

Den nya restaurangguiden är en produkt av telekomföretaget Halebop. Namnet är naturligtvis en blinkning till den mer välkända "White guide", och säljs på hemsidan in med formuleringar som "Här finns inga vita linneservetter, bara otroligt god mat".

Tanken är att lyfta fram 18 restauranger i våra tre storstäder som inte fått så mycket kärlek i andra guider, det som kanske kan kallas för gömda pärlor.

I guiden får två restauranger i 127-området plats, och en av dem är Arya i Vårberg, som får ett lysande omdöme:

"Den ligger i Vårberg centrum men kunde lika gärna legat i Kabul", skriver de om den afghanska restaurangen som startade 2011. Dessutom finns ett porträtt av den 36-åriga Robina Bayat, som driver restaurangen medan hon jobbar för att validera den läkarexamen hon har i hemlandet.

Pappas special får kärlek

Johanna Sahlman har titeln Head of Halebop, och är en av de som jobbat hårt och testat många restauranger för att ta fram guiden:

– Den här guiden är till för sådana som... som mig, egentligen. Som bor i innerstan och vill vidga sina vyer. Så vi sökte upp de ställen som är omtalade där de ligger men inte kända från vanliga restaurangguider. Ställen vi tyckte fler borde upptäcka.

Även Bredängs grill, känd för "pappas special" får guidens kärlek:

"Vad är konst om inte detta: att ta saker alla känner igen och sedan kombinera dem så att det blir något annat, något – upphöjt. Och Pappas Special är precis det".

Vårberg centrum är hem till en av guidens favoriter, restaurangen Arya. Foto: Henrik Lindstedt