Höghus. Med food court i ryggen ser vi ett nytt höghus till höger och en trappa upp till Vårbergsvägen som kantas av nya lägre lägenhetshus. Höghusets bottenplan kan få en biograf. Foto: illustration: Brunnberg & Forshed

Skärholmen kan få närsjukhus

Skärholmen centrum kan få ett närsjukhus. Det är en av nyheterna när Stockholms stad nu ska ta ett större grepp kring utvecklingen av Skärholmen centrum.

  • Publicerad 09:49, 14 jun 2018

Nedgångna, otrygga och med tomma lokaler. Flera förortscentrum i Stockholm tampas med liknande problem.

Men nu börjar nya upprustningsplaner dyka upp i Skärholmen. Nyss kom nyheten att Sätra centrum ska rivas och byggas upp igen.

Tidigare har vi berättat om Skärholmen centrums planer på att bygga 700 till 1000 nya bostäder på Måsholmstorget och båda sidor av Vårbergsvägen. I samma veva vill man bygga en biograf och lokaler för kultur och restauranger.

Nu ska staden se om planerna kan bli verklighet.

– Hela området ska förtätas, fler människor ska flytta in och Skärholmen kommer bli ett viktigt kommunikationsstråk med Spårväg syd, Förbifarten och tunnelbanan. I samband med det måste vi titta på hur vi ska utveckla hela centrumområdet, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Kan få närsjukhus

I veckan ska exploateringsnämnden ta beslut om att ta ett större grepp om hela området kring Skärholmens centrum. Förutom centrumägarnas planer vill bolaget Hemsö AB bygga ett närsjukhus i anslutning till centrumet, där busstorget står idag.

Jan Valeskog är positiv.

– Med tanke på befolkningsökningen och Skärholmens betydelse ur kommunikationssynpunkt skulle det passa utmärkt att ha ett sjukhus där. Det skulle dessutom innebära flera nya arbetsplatser i området, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Skärholmens stadsdel är, tillsammans med Kista-Järva, Farsta och Hagsätra-Rågsved, ett av fyra fokusområden för stadsutveckling i staden. Och utvecklingen här kan visa vägen för andra områden, menar stadsbyggnadsborgarrådet.

– Skärholmen är ju först ut av de här områdena och det vi lär oss av arbetet här kan vi ta med oss till de andra. Det finns flera centrum i Stockholm som verkligen behöver rustas upp och då krävs en bra förebild.