Stilla. Igen. Foto: Henrik Lindstedt

Skärholmens bergbana står stilla – igen

Bara några dagar fick bergbanan i Skärholmen rulla innan den – återigen – lade av. Nu väntar ytterligare en period av ersättningsbussar för alla som ska upp på höjden.

  • Publicerad 14:36, 22 jan 2019

I måndags förra veckan började bergbanan, som stått stilla i över en månad, rulla igen.

Men lyckan blev kortvarig. I helgen lade den, för ingen vet vilken gång i ordningen, återigen av.

"Det verkar vara på grund av trasiga dörrar. Hur lång tid det kommer att ta att reparera vet vi inte ännu", skriver Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret, i ett mail till SkärholmenDirekt.

För alla som ska upp till Ekholmshöjden betyder det att valet än en gång står mellan att ta den långa trappan upp eller ersättningsbussarna, som går mellan Bodholmsplan och Höjden.

Dålig information

Men det funkar sådär, enligt Skärholmsbon Martin Čulo.

"Man vet inte när bussarna går. Det finns ingen tidtabell och ingen information om vem som är ansvarig för busstrafiken", skriver han och berättar att flera personer i helgen stått och väntat på bussen, utan att någon kom.

Det är också mycket problem med felparkerade bilar på Bodholmsplan, som hindrar ersättningsbussen, skriver han. Och dåligt med skyltning.

"För några år sedan satte de skyltar att bergbanan är trasig vid trapporna mellan T-banan och Prisma. Det gör de inte längre. Nu skyltar de endast direkt vid bergbanan och då måste man gå upp en bit mot bergbanan för att fatta att den är trasig och att man måste gå till Bodholmsplan för att ta bussen, ifall man inte orkar gå uppför trapporna, vilket äldre personen inte klarar av", skriver Martin Čulo.

Ska se över skyltningen

Enligt Malinda Flodman ska trafikkontoret se över skyltningen i dag – och sedan lunchtid står faktiskt en skylt precis vid tunnelbaneuppgången. Hon säger också att parkeringsvakter ska skickas ut när bussförarna anmäler felparkerade bilar.

"Bussarna ska gå mellan 06-23 på vardagar och 10-23 på lördagar, söndagar och andra helger. Det är meningen att de ska gå kontinuerligt och stanna i ca 3-5 minuter uppe och nere", skriver hon.