Skärholmens gård har bytt bröllop mot kafé

Vanligtvis måste du anordna bröllop eller 50-årsfest (och hyra kåken för en bra hacka) för att få kika in. Men nu har coronakrisen öppnat upp den pampiga herrgården från 1700-talet för allmänheten.

  • Publicerad 12:21, 11 maj 2020

Skärholmens gård hade aldrig haft en så fullbokad maj framför sig med hela nio bröllop inskrivna i kalendern. Sen kom coronaviruset och effektivt suddade ut allt vad fester heter på gården. Alla konferenser och bokningar i april och maj ställdes in.

Men när läget såg som dystrast ut bestämde sig Linda Olwan och kollegan Johanna Wiklander för att testa något nytt: att öppna kafé i den gamla herrgården.

– Dagen innan första april bestämde vi oss för att köra varje dag. Vi körde sju dagar i veckan, 32 dagar i rad. Men nu i maj har vi börjat med stängt på måndagar. Den ledigheten känns nästan religiös, säger Linda Olwan och skrattar.

Ljuspunkt i coronamörkret

Kaféet kommer åtminstone hålla öppet fram till midsommar. Men om bröllopen och konferenserna fortsätter lysa med sin frånvaro kan kaffe- och bulle-säsongen förlängas.

Coronakrisen har alltså gett Skärholmsborna ett unikt fönster att känna sig som en gammal adelsman med en kopp kaffe på verandan, fast på gångavstånd hemifrån.

Ett par som ofta kommer till Skärholmens gård nu för tiden är Kjell och Marie-Louise Falk som den här dagen sitter vid ett litet runt bord på grusplanen utanför entrén.

– Kaféet är verkligen en ljuspunkt i coronamörkret. Bara att kunna ta en promenad ner hit gynnar vår psykiska och fysiska hälsa, säger Kjell.

32 dagar. Ägaren Linda Olwan jobbade varje dag i april för att hålla skeppet flytande.

Stammisar. Kjell och Marie-Louise Falk har blivit stammisar på det nyöppnade kaféet. Foto: Claudio Britos

Arsema Kugelberg har bott i Skärholmen i fem år men det är första gången hon hittat till Skärholmens gård. "Jag blev så imponerad av hur fint det är här. Och att du kan sitta ute med en kaffe, gör det ännu bättre." Foto: Claudio Britos

Fina dagar som denna har affärerna på kaféet flutit på bra. Men vid dåligt väder kan det vara helt tomt, berättar Linda Olwan. De små intäkterna kaféverksamheten ger kan inte täcka upp för inkomstbortfallet från festerna och konferenserna som aldrig blir av. Genom att jobba varenda dag och lyckades de med 32 kronors marginal hålla skeppet flytande.

Linda Olwan hoppas på en hyressänkning från hyresvärden Stadsholmen, men har ännu inte fått ett besked.

"Blev ramaskri"

På bara en månad har det nya kaféet lyckats få en del stamkunder och många hejarop. Men för dem som hoppas på en fortsättning efter krisen måste Linda Olwan ge dystra besked:

– Det kommer vi inte ha råd att göra. Det är en jättefin tanke att ha kafé i det stora huset, men vi kommer inte ha råd med det. Vi försökte med det för ett par år sedan, men så fort vi hade stängt för att i stället ha bröllop blev det ramaskri.

Däremot kommer de fortsätta att satsa på det mindre kaféet nere vid vattnet. Tidigare har det haft mer sparsamma öppettider och inte lika matiga måltider.

Herrgård från 1700-talet

Skärholmens gård byggdes i mitten av 1700-talet som köpmannen Engelbert Gothers sommarnöje. Han hade varit föreståndare på Rörstrands porslinsfabrik och handelsborgmästare i Stockholm. På den tiden var det vanligt att rika stockholmare byggde fritidshus utanför stadens buller och stök.

I mitten av 1800-talet moderniserades huvudbyggnaden och byggdes om för att passa in i den tidens stil. Runt den tiden blev Skärholmens gård ett allt populärare utflyktsmål för stockholmarna. Reguljära nöjesturer gick till Skärholmens brygga för dans och 1870 byggdes det badhus nere vid vattnet som skulle stå kvar i flera decennier.

Huvudbyggnaden är blåklassad av Stockholms stadsmuseum vilket innebär att den har synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Första gången Skärholmen benämns är 1627 och då som ett torp under Vårby gård.

Visa merVisa mindre