"Det är en parkinvestering och en jordförbättring, och så får det den vinsten också att det binder koldioxid", säger Sara Grolander (MP). Foto: Arkivbild/Hans Alm

Skärholmens parker får träd för klimatet

Ett litet steg för klimatet, men ett stort steg för trivseln. Så kan man kanske sammanfatta stadsdelens satsning på planteringen av 32 träd i två av 127:s parker.

  • Publicerad 17:38, 15 jan 2020

Under nästa år ska det planteras träd i Sätradalsparken och Vårgården. Totalt ska 32 träd planteras, som en del av projekten att upprusta de två stadsparkerna.

Träden (och, i fallet Vårgården, buskarna) kommer planteras i växtbäddar som består av biokol från Högdalens biokolsanläggning. Växtbäddarna har den dubbla nyttan att göra att träden växer bättre och håller bättre, och också att det placerar nästan 30 ton koldioxid i marken.

Kolsänkor i all ära, men även om man slår ihop det med de nästan 5 ton koldioxid per år som binds i träden, är det inte inte nog för att kompensera för mer än en handfull personers koldioxidavtryck. Trots det är det en bra satsning, tycker Sara Grolander (MP), ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd:

– Tanken är inte att plantera träd för att klimatkompensera hela Skärholmens utsläpp. Det är en parkinvestering och en jordförbättring, och så får det den vinsten också att det binder koldioxid. Det finns flera syften och många små satsningar som behöver göras.

Biokolsanläggningen i Högdalen öppnade 2017 och var Stockholms första. Där görs biologiskt avfall, exempelvis grenar och sly från trädgården, om till fjärrvärme och kol. Kolet kan sedan användas vid plantering, exempelvis när stadsparker i Skärholmen rustas upp.