Fler ska påverka. Mycket ska byggas i 127-området framöver. Nu vill organisationen jagvillhabostad.nu få fler unga engagerade. "Se till att ditt hem förblir ditt hem och att du har varit med i skapandet av det", säger Melody Farshin, projektledare. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus, jagvillhabostad.nu

Skärholmens unga ska få makthavarna att satsa rätt

Är ditt centrum för trist? Satsas pengarna på fel grejer? Vilka bostäder tycker du behövs? Snart kan Skärholmens unga gå en kurs för att lära sig påverka sin egen orts utveckling.

  • Publicerad 13:38, 28 feb 2018

– Vi blir otroligt påverkade av de områden vi växer upp i. När det gäller stadsplanering kan otroliga mängder pengar läggas på en sten som ska föreställa konst, samtidigt som vår bollplan är i ruiner. Av den anledningen är det jätteviktigt att ungdomar kan säga till om var pengarna borde läggas när investeringar ska göras, säger Melody Farshin.

Hon är projektledare för utbildningsserien Ta plats, som organisationen jagvillhabostad.nu snart startar i Skärholmen och Farsta. Planen är att kursen ska dra igång innan eller efter sommaren.

– Vi vill ge ungdomar de medel och kunskaper de behöver för att kunna äga sin egen ort. Just Skärholmen och Farsta är i startskedet av all byggnation som planeras och ungdomarna måste involveras redan från start, säger Melody Farshin.

Utbildningsserien kommer bestå av fem tvåtimmarsträffar, som är gratis för alla ungdomar mellan 18 och 25 att delta i. Varje träff kommer handla om ett nytt ämne, till exempel workshops i debatteknik och retorik, hur en väcker mediaopinion eller skapar sina egna medier.

"Bisarra investeringar"

Melody Farshin, som själv är från Husby, vet själv hur svårt det kan vara att få beslutsfattarna att lyssna. Precis som flera Bredängsföreningar kämpat länge för att att Bredängs BP ska få konstgräs fick de kriga för att den lokala fotbollsplanen Trean skulle rustas upp.

– Man ska inte behöva pressa så mycket för att få till något så uppenbart. Vi lyckades få Trean upprustad först efter att ha fått medialt fokus på frågan och vi måste se till att det händer mer i orterna.

Har beslutsfattare koll på vad som behövs i våra orter tycker du?

– Jag har sett många jättebra investeringar. Men också helt bisarra. Som de där kottarna i Bredäng. De kostade en förmögenhet och skulle utöka trygghetsfaktorn. Men en mötesplats för unga vuxna eller en bättre ungdomsgård skulle kunna utöka trygghetsfaktorn ganska mycket också.

Cash från Hagastaden ska bli konst i Vårberg

Vem borde söka till kursen?

– Alla som inte vill flytta från sin ort utan vill se till att den blir den bästa. Se till att ditt hem förblir ditt hem och att du har varit med i skapandet av det.

Projektledare. Melody Farshin är projektledare för utbildningsserien "Ta plats". Foto: jagvillhabostad.nu

Intresserad?

Är du sugen på att gå kursen eller har idéer på vad som borde tas upp i den? Kontakta projektledare Melody Farshin på melody@jagvillhabostad.nu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.