Återuppfinnare. Mika Lindblad och Alice Hägglund har återuppfunnit barpallen. Foto: Erik Karlsson Malinen

Skärholmsbor återuppfinner barstolen

Designstudenterna Mika Lindblad och Alice Hägglund har designat en barpall som ställts ut på möbelmässa i Älvsjö. Nu tar de snart examen och kommer fortsätta designa på Värmeverkets nyöppnade lokaler i Bredäng.

  • Publicerad 11:45, 13 feb 2020

Mika Lindblad bor i Bredäng och Alice Hägglund i Sätra. I veckan har de ställt ut sin egendesignade barstol Eddy på Stockholm Light and Furniture Fair i Älvsjö.

Barstolen är ett samarbete med företaget Mitab, som var intresserade av en stol med höj- och sänkfunktion. Och för att försöka uppfinna barstolen på nytt, berättar Mika, vände de sig till det förflutna för inspiration:

– Vi kollade så långt bak i tiden som 1800-talet, och vi märkte att de varianter som fanns då var väldigt dekorativa. Moderna barpallar har oftast en underdel som är kromad, och sedan smackar man bara på en stol på det. Var tar det estetiska vägen?

In i värmen hos Värmeverket

Bredängsbon Mika och Sätrabon Alice har lite olika inställning till design:

– Alice är lite mer experimentell, har en del galna idéer. Jag är mer inriktad på produktdesign och möbler. Jag vill gärna designa för exempelvis Ikea en vacker dag.

När de gått ut Beckmans tänker de testa livet som frilansande designers. Och av en ren slump fick de chansen att göra det på hemmaplan:

– Vi var ute och Alice såg Leo Razzak, som startat Värmeverket i Bredäng. ”Vet du vem det där är?”, sade hon, och så gick vi fram och pratade med honom och så fick vi plats där. Det är kul att det finns en konstateljé i Skärholmen. Det känns som om det bubblar lite i området, säger Mika.