Vill inspirera. "Jag hoppas att de som lyssnar på boken ska fatta att vi kommer från ett folk av aktivister. Men att vi behöver bli fler. Det krävs inte så mycket – det är bara att hitta sin fråga och köra", säger Nabila Abdul Fattah, som bland annat intervjuat "Skärholmsfrun" Ann-Marie Norman (t.h). Foto: Haval Mulla Nazar, Arkivbild

Skärholmsfruar möter Megafoner i ny bok

Hallå där… Nabila Abdul Fattah, författare, debattör, aktivist och Sätrabo. I onsdags, bara veckor efter valet släppte du ljudbokserien ”All makt åt folket”. Varför?

  • Publicerad 13:39, 5 okt 2018

– Tanken om boken har funnits länge, men det kändes rätt att släppa den efter valet, när människor känner stor hopplöshet. Lite som en tröst kanske – vi är inte ett folk som bara lutat oss tillbaka och accepterat saker. Vi har en svensk tradition av aktivism och den kan vi lära och inspireras mycket av.

Men när man tänker på Sverige är kanske inte aktivism det första man tänker på...

– Nej, jag tror att både här och internationellt har vi bilden av Sverige som ett medelmåtteland. Vi har liksom gett landsgränser åt ordet neutral. Men även om det inte är den officiella bilden av Sverige så är en stor anledning till att landet ser ut som det gör ett resultat av aktivism. Se bara på arbetarrörelsen, kvinnorättsrörelsen, folkbildningsrörelsen eller de nya bostadsrörelserna. Fem veckors semester, sånt som vi tar som självklarheter idag. Allt grundar sig alltid i kamp någonstans.

Första avsnittet handlar om orten och du snackar med "Skärholmsfrun" Ann-Marie Norman och Megafonen-grundaren Rami Al-Khamisi från Husby. Vilka likheter finns mellan dem?

– Det finns så många likheter, båda fallen handlade ju bara om att de var människor i orten som ville ha rättvisa. I Skärholmskommitténs fall handlade det om något så basic som folks rätt att äta och bli mätta, den startade i Skärholmen och de förhållanden som fanns här då och spreds över hela landet. Båda kamperna handlade om att bli behandlad på ett rättvist sätt, och även om mycket har blivit bättre har vi fortfarande en lång väg att gå.

Det intressanta som jag har märkt är att det finns många aktivister inte kallar sig aktivister.

Skärholmsfruarna var under 70-talet. Hur står det till med aktivismen i orten idag?

– Det intressanta som jag har märkt är att det finns många aktivister inte kallar sig aktivister. Det är ett epitet som även jag känner sig mig kluven till. Men deras aktioner i är högsta grad aktivistiska, alla nattvandrare, ungdomsarbetare, de som bara plockar sopor för att göra fint. De är alla människor som gör något aktivt för att förändra världen till det bättre, för sig själva, sina medmänniskor och rättvisans skull. Det är den aktivismen jag vill lyfta i min bok.

Ett av de stora problemen i förorter idag är ju dödsskjutningarna. Kan vanliga människor göra något åt det?

– Vanliga människor kan alltid göra något. Förorten mot våld är ju till exempel exceptionella i sin aktivism, men de måste bli fler och uppmärksammas mer. Det finns ju, som Ann-Marie Norman säger, en strength in numbers. Hon lyckades leda en bojkott som kändes i hela landet. Är man fler som går ihop blir man mycket svårare att stoppa.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Foto: Haval Mulla Nazar

Nabila Abdul Fattah

Bor i: Sätra.

Gör: Författare, debattör och aktivist.

Aktuell med: Ljudboksserien "All makt åt folket", vars första avsnitt släpptes i onsdags av Leopard förlag.

Visa merVisa mindre