Gatlopp. Runt 2000 vuxna och barn har totalt deltagit på Skärholmsloppet de senaste åren. Men i år vill arrangörerna nå fler och gör loppet gratis – även för vuxna. Foto: Johannes Liljeson (arkivbild)

Skärholmsloppet blir gratis – vill få fler att springa

I år finns det inga ursäkter att inte dra på dig springskorna den 19 maj. Skärholmsloppet slopar tävlingsavgiften och blir i år gratis för alla.

  • Publicerad 07:00, 6 feb 2018

Från och med i dag kan du anmäla dig till årets Skärholmslopp, som går av stapeln den 19 maj. Och till skillnad från tidigare år kommer det vara gratis att delta – för alla.

– Vi ser att det finns skillnader i hälsa mellan olika grupper och olika stadsdelar i Stockholm, skillnader som ökar. Genom åren har vi jobbat mycket med unga, bland annat riktat in oss mot högstadieelever och haft gratis barnklasser i loppen. Men nu tar vi det ett steg längre och gör det gratis för alla, säger John Laselle, verksamhetsledare på Löparakademin, som arrangerar Skärholmsloppet.

När Stockholms stad 2015 släppte rapporten Skillnadernas Stockholm, var siffrorna mörka i Skärholmen. Skärholmsborna hade flest sjukdagar i staden, och fler personer upplevde också själva att deras hälsa inte var så bra.

Den förväntade livslängden i stadsdelen var 83 år för kvinnor och 78 år för män. På Östermalm var samma siffror 86 och 82 år.

– Det är ju komplicerade problem som ligger bakom, men en faktor är motionsvanor. Det är bara att kolla på hur representationen ser ut i många lopp – människor med annan härkomst än svensk och från förorten är ofta underrepresenterade, säger John Laselle.

Sänker trösklar

Tidigare år har det kostat ungefär 200 kronor för vuxna som velat ställa upp i det fem kilometer långa loppet genom Skärholmen och Vårberg.

– Med det här vill vi dels sänka de ekonomiska trösklarna. Men också skapa en bredare dialog om hur vi inom idrottsvärlden kan sänka trösklar och skapa mer inkluderande verksamheter. Och hur vi tillsammans kan skapa ett samhälle som är mer jämlikt när det kommer till hälsa och motion, säger John Laselle.

Föreningen ska också satsa på att nå ännu fler inför loppet och få dem peppade på löpning och motion. Tidigare år har de förutom att coacha högstadieelever bland annat tränat en grupp mammor från Somaliska föräldrar forum i Skärholmen inför loppet.

Den somaliska kvinnogruppen gör sig redo för sitt livs lopp

– Exakt hur vi ska göra är inte spikat än, men vi ska nå fler som inte motionerar idag och hjälpa dem komma igång. Och när det gäller själva loppdagen ska vi slipa på detaljerna – vi vill att det ska bli ett heldagsevent för alla i Skärholmen, även de som inte springer. Alla ska med på tåget, det ska vara en folkfest!

Skärholmsloppet

Initiativtagare och arrangörer till Skärholmsloppet är den ideella föreningen Löparakademin, som arrade det första Skärholmsloppet 2012.

Det stora Skärholmsloppet är fem kilometer långt och backigt. Starten brukar vara på Ekholmsvägen och därefter gå runt Skärholmen, genom Skärholmen centrum, snirkla sig förbi Vårberg och tillbaka till Skärholmen igen.

För de yngre löparna finns lilla Skärholmsloppet på två kilometer och de allra minsta kan ställa upp på Skärholmsloppet mini på 500 meter.

Förra året deltog 1700 barn och 450 vuxna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.