Malin Hjelm är verksamhetschef för Kulturhuset Skärholmen Foto: Sara Ringström/Emma Gouveia Berggren

Skärisbiografen börjar med lördagsöppet

I två år har Kulturhuset stadsteatern i Skärholmen bara haft bio på måndagar och söndagar. Men efterfrågan att visa film fler dagar i veckan innebär att man nu beslutat att låta projektorn rulla också på lördagar, veckans kanske bästa biodag.

  • Publicerad 12:15, 8 jan 2020

Skärisbiografen startade för två år sedan i Kulturhuset stadsteatern i Skärholmen, och utbudet av filmer som visas har helt utgått ifrån ett barn- och ungdomsperspektiv. Biografen gjorde succé, och många har hört av sig och frågat om de inte kan börja visa film på lördagar också. De som hoppats på det kan nu glädjas åt att det i fortsättningen kommer bli exakt så.

Malin Hjelm är verksamhetschef på Kulturhuset stadsteatern i Skärholmen:

– Vi har bara funnits i två år och slagit publikrekord varje år. Det känns som om vi etablerat oss ordentligt, med en bra besöksfrekvens, det är extremt kul. Vi får se om det blir fler dagar framöver, men vi kommer köra på det här ett tag. Resten av dagarna är det scenkonst.

Filmråd ska få makten över programmet

Tanken är dessutom att man ska bilda ett filmråd, bestående av 15–19-åringar. De ska tillsammans bestämma vad som ska visas – och dessutom få chansen att lära sig ett och annat om filmvärlden.

– Det var en tanke som vi hade från början, att hitta ett sätt att göra så att unga i området kan delta och vara med att påverka filmutbudet. Idén är också att de ska kunna få gå på pressvisningar, att vi ska inviga dem i tänket. Oavsett om man gillar att se på film, eller att skapa film själv.

Hur stort rådet kommer vara, eller exakt hur det kommer att fungera, är inte hugget i sten ännu, men redan nu efterlyser man ansökningar från filmintresserade ungdomar. Och det viktigaste är just intresse, menar Malin Hjelm:

– Vi har inga särskilda kunskapskrav, utan det viktigaste är att man vill vara med och bestämma och komma med idéer. Man behöver inte vara rädd om man inte kan så mycket redan, man kommer få lära sig en del, säger Malin Hjelm.

Startar filmråd

I januari visar Skärisbiografen bland annat Bruce Lee-klassikern Way of the Dragon och den japanska animerade filmen Uppe på Vallmokullen.

Vårens filmvisningar startar den söndag den 23 februari, med flera gratisvisningar av filmer. Vilka det blir är i skrivande stund hemligt.

Från den 14 mars kommer Skärisbiografen också att visa film på lördagar. Ett filmråd bestående av ungdomar i åldern 15–19 kommer att bestämma vad som visas.

Vill man vara med i filmrådet ska man senast den 10 februari skicka sin ansökan till valentina.bender@stadsdeatern.stockholm.se eller @Skarisbiografen på Instagram.

Visa merVisa mindre