Ortendrama. Para Knas visas på Skärisbiografen den 28 december. Foto: Folkets bio

Skärisbiografen laddar för filmspäckad december

Nu drar filmfesten igång på allvar på Skärisbiografen. Under december blir det filmvisningar varje söndag och måndag, med extra visningar under jullovet.

  • Publicerad 15:28, 27 nov 2017

– Popcornstrutarna är redo, säger Valentina Bender, projektledare för Skärisbiografen.

Skärholmens nya bio öppnade i Kulturhuset Stadsteatern i höstas och har hittills haft några enstaka visningar. Den mesta av tiden har gått åt till att planera biografens riktiga startskott: söndagen den 3 december. Från och med då visas filmer varje söndag och måndag, med extra visningar under jullovet.

– Det har handlat mycket om att hitta rätt filmer – filmer som passar publiken. Det är en process som pågår just nu och som kommer att pågå ett tag framöver, säger Valentina Bender, projektledare för biografen.

Ambitionen har varit att pussla ihop ett filmprogram som passar unga i alla åldrar – men även en vuxen publik. Det märks på filmprogrammet som rymmer allt från ”Trollvinter i Mumindalen” till ”Den syriska förlovningsringen” – en dramakomedi om kulturkrocken i mötet mellan en syrisk och en libanesisk familj.

– Vi har lyxen att vara en kommunal ickevinstdrivande biograf. Då har man den ekonomiska friheten att vara kreativt fri och testa olika filmer, säger Bender.

Kan visa filmer som inte finns på andra biografer

Den friheten menar hon kommer att användas till att testa sig fram till ett filmutbud som tilltalar en bred publik. Men även till att ta ut svängarna och visa filmer med kontexter som kanske är extra relevanta för en ung förortspublik. Filmen Shapeshifters som visas i december är ett sådant exempel som Valentina Bender gärna lyfter fram.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon beskriver filmen som en självbiografisk reflektering över vad det innebär att växa upp i ett ”mellanförskap”, mellan två kulturer.

– Jag som är uppvuxen på ett liknande sätt tycker att den är väldigt värdefull. Det är inte något som man kan se så ofta på bio. Vi känner att det är en stor lyx att kunna visa en sådan film – som inte visas på andra biografer – för en publik där vi vet att många kommer att känna igen sig och kanske formulera sina egna tankar på ett sätt som de inte har gjort förut.

Oscarsnominerad. Animerade ”Havets sång” tar också plats i biografens decemberprogram. Foto: Folkets Bio

Det här händer på Skärisbiografen

Från och med söndagen den 3 december har Skärisbiografen filmvisningar varje söndag och måndag.

Filmutbudet lämpas för unga i alla åldrar, men även för en vuxen publik. Flera av filmerna visas inte på SF:s biografer.

Självporträtt. Den självbiografiska dokumentären Shapeshifters om att växa upp i ett ”mellanförskap” visas på Skärisbiografen i december. Foto: Folkets bio

Biografens tre filmtips i december

”Shapeshifters”: Självbiografisk dokumentär om att växa upp mellan två kulter, från 11 år. Visas den 10 december 17.15. Efteråt får man ställa frågor till regissören Sophie Vukovic.

”Medan vi lever”: Ibbe är på väg att slå igenom som hiphop-artist när hans mamma, efter 30 i Sverige, bestämmer sig för att återvända till hemlandet Gambia. Ibbe bestämmer sig för att hämta hem henne. Från 11 år. Visas den 11 december 18.15.

”Havets sång”: Oscarsnominerad animation för hela familjen. Visas den 29 december klockan 11.15.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.