Blir bio på riktigt. Snart ska Skärisbiografen få sin egna neonskylt på fasaden. Foto: Arkivbild/Matilda Rahm

Skärisbiografen: Vi är här för att stanna

Sedan hösten 2017 har Skärholmen haft sin egen biograf i Kulturhuset Stadsteatern. Men neonskylten, ett måste för alla seriösa filmetablissemang, har länge lyst med sin frånvaro. Nu ska det fixas.

  • Publicerad 15:22, 5 apr 2019

– Målet är att öka biokänslan på fasaden. Man ska känna igen att det finns en bio där inne. Folk som går förbi ska stanna upp och se att det händer jättemycket här, varje vecka, säger Valentina Bender, projektledare för Skärisbiografen.

Den icke vinstdrivande biografen har varit öppen sedan hösten 2017 i Kulturhuset Stadsteaterns lokaler i Skärholmen. Och i veckan stod det klart att Svenska filminstitutet skjuter till pengar för att biografen äntligen ska få en neonskylt och affischskärm på fasaden.

Ett sätt att visa att Skärisbiografen – den är här för att stanna, menar Valentina Bender.

– Absolut! Vi satsar jättemycket på bion, det är typ tio filmer som visas varje månad och det är ett väldigt brett program. Det finns något för alla smaker och det vill vi visa upp, det här är inget som bara ska vara här ett tag och sen försvinna, säger hon.

Kortfilmsfestival i helgen

På biografen blandas filmvisningar för skolklasser med helgmatinéer och specialsatsningar. På söndag den 7 april tar en del av Sveriges kortfilmsfestival plats i Skärholmen.

– Det kommer bli jättekul! Det blir kortfilmsvisning på dagen och mot eftermiddagen kommer vi både ha kortfilmstävling, där publiken får vara med och rösta och prisutdelningsceremoni. Dessutom så kommer filmskaparna vara här och prata om sina filmer, säger Valentina Bender.

Fokus är oftast på barn och unga. När filmerna "Pirret" och "Prinsesspojken" visas den 28 april bjuds det också på en pysselverkstad efter filmerna, där de unga besökarna kan få klä ut sig och göra sina egna kronor som ger superkrafter.

– Vi tycker att det är kul att se på film på olika sätt. Det här blir ett sätt att leva ut filmen efter att ha sett den och på så sätt stanna kvar i filmmagin, säger Valentina Bender.

Under påsklovet visas animefilm och specialvisningar av Dumbo, längre fram planeras filmkollo, fler samarbeten med filmfestivaler och en föreläsningsserie arrangerad av Mitt127 där kända profiler från området berättar om sin väg till framgång.

Lokala stammisar

Och konceptet, att visa film som inte går att se på de vanliga biograferna och rikta in sig på barn och unga, har varit framgångsrikt, säger Valentina Bender.

– Vi har stammisar som kommer varje vecka, som vet att popcorn alltid ingår, det är jättehärligt! Många med yngre barn reser långt för att komma hit, för de vet att vi visar film som inte visas någon annanstans. Och många kommer härifrån kvarteret, från närområdet, det är jättefint!