Kadir Kasirga (S) och Bo Arkelsten (M) är inte överens om trygghetsmålet. Foto: Stockholm stad

Skarp kritik mot låga trygghetsmål: "Ordbajseri"

Hässelby-Vällingby har som mål att 58 procent ska känna sig trygga där de bor. Långt under målet för Stockholms stad. "Man undrar om majoriteten gett upp?", säger Bo Arkelsten (M).

  • Publicerad 12:24, 20 dec 2017

Inför nästa år har kommunfullmäktige satt upp ett nytt trygghetsmål som innebär att 76 procent av stockholmarna ska känna sig trygga där de bor. Samtidigt har den politiska majoriteten i Hässelby-Vällingby satt siffran 58 procent för samma mål när det gäller boende i stadsdelen.

Det är alldeles för lågt, menar Bo Arkelsten, gruppledare för Moderaterna och vice ordförande i stadsdelsnämnden.

– Det är ju jättedåligt, man kan ju undra om majoriteten har gett upp? Att sätta ett mål som är nästan 20 procent under KF:s mål är nästan provokativt. Sedan läser man i verksamhetsplanen att de vill öka tryggheten men det blir ju ordbajseri med tanke på siffran, säger han.

Stadsdelsnämndens ordförande Kadir Kasirga (S) håller inte med.

– Man måste vara realistisk och det är bättre att sätta upp ett mål som är rimligt att genomföra. Det betyder inte att ambitionen inte är att fler än så ska känna sig trygga, säger han.

Skickar det inte en signal när målet för Hässelby-Vällingby ligger så mycket lägre än stadens mål?

– Nej, ambitionen är alltid att slå över siffran när vi sätter upp ett mål. 58 procent är inte okej och många fler som bor och lever i Hässelby-Vällingby ska känna sig trygga.

Varför sätter ni då inte upp ett högre mål?

– Om vi gör bedömningen att vi inte kommer att nå 75 procent vill jag att vi ska sträva efter ett resultat som vi kan uppnå. Men som jag sa är inte målet att bara 58 procent ska känna sig trygga utan att alla ska känna sig trygga.

Vad är då syftet med siffran?

– Det är en indikator och syftet är att förvaltningen ska ha ett mål att jobba och sträva efter. Men det betyder inte att man inte ska bry sig om resterande 42 procent.

Trygghetssatsning nästa år

Nästa år tilldelas stadsdelsförvaltningen sju miljoner för att öka tryggheten i Hässelby-Vällingby. Bland annat ska pengarna användas till:

Anställa en trygghets- och säkerhetsstrateg som ska samordna de olika insatserna som görs inom förvaltningen för att öka tryggheten. Även bygga upp ett lokalt BRÅ i samarbete med polisen.

Rusta upp Strandliden i Hässelby strand.

Förbättra och underhålla den fysiska miljön genom exempelvis slyröjning och belysning.

Anordna aktiviteter som "Sommar på torget" i Hässelby gård.

Dessutom tilldelas trafikkontoret totalt 23 miljoner från projektet "Ett grönare Stockholm" för att rusta upp Hässelby torg, Ormängstorget och stråket däremellan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

M rasar mot allianskollegornas svek

Nyheter Lundgren: "De sätter sin egen politik åt sidan för att få makt" Efter beskedet att C, L och KD bryter sig loss och bildar majoritet med S och MP är Moderaterna i Botkyrka upprörda både på de tidigare allianskamraterna och S. "Hur mycket har de förhandlat bort av...fredag 21/9 16:43