Skarpängsborna ordnar megamingel med cykling

Förrätt hos en granne, efterrätt hos en annan. En årlig cykelfest lockar ut Täbyborna för att äta middag hemma hos okända grannar.

  • Publicerad 11:57, 18 aug 2017

Den nuvarande styrelsen i Skarpängsföreningen har återupplivat ett event som hållits i många år – cykelmiddagen. Nu förbereder de för fullt inför årets upplaga.

– I vår regi är det tredje året i rad. Vi räknar med cirka 70 till 80 personer. Alla som är med är par, men det kan till exempel vara mamma, dotter eller kompisar, säger Anneli Juringe.

Kvällen startar med en mingelfest i föreningens egna lokal, dit alla cyklar.

– Sedan får paren ett kuvert där det står vilken adress man ska cykla till för förrätt. Det är ungefär tre eller fyra par som ska till samma ställe. Alla lagar någon rätt som man förberett innan, säger Anneli Juringe.

Efter maten dyker nya kuvert och adresser upp och sällskapen bryter upp och cyklar vidare.

– Målet är att man inte ska träffa någon man träffat under förrätten på varmrätten och efterrätten, och tvärtom. Och inte heller föregående år, säger Camilla Forsberg, som pusslar ihop schemat för kvällen.

Avslutas med stor fest

Kvällen avslutas sedan med en fest i föreningens lokal.

– Många brukar komma, men det är alltid några som har så kul under desserten och kan bli kvar hemma. Det kan bli många roliga, nya bekantskaper, säger Anneli Juringe.

För Skarpängsföreningen är det här ett sätt att skapa samhörighet i området.

– Vi tror att det är ett perfekt sätt att lära känna andra Skarpängsbor. Ju fler man känner i grannskapet, desto roligare. Vi blir lika förundrade varje gång över hur många man aldrig sett tidigare, säger Camilla Forsberg.

Jan-Erik Gustavsson har själv varit på många cykelmiddagar och framhåller att man får se nya miljöer och lära känna nytt folk.

– När jag ser någon på bussen som jag varit hemma hos på middagen går jag och sätter mig där. Det är som att vi är gamla bekanta, säger han och tillägger:

– Man tänker bara på brottslighet kring grannsamverkan, men det här är en form av positiv grannsamverkan.

”Strunta i alla krav”

Camilla Forsberg hoppas att många vågar anmäla sig.

– Det är så otroligt roligt. Det är spänning, god mat utan någon press att det ska vara en nobelmiddag. Strunta i alla krav och ha en kul kväll med många nya bekantskaper, säger hon.

Cykelmiddagen:

Hålls lördagen den
23 september.

Är öppen för Skarpängs­föreningens medlemmar.

Enligt arrangörerna är den vanligaste åldersgruppen 35 till 50 år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09

Vi är stockholm