– Låt oss nu i stället prova det här och därefter bedöma resultatet, säger stadsdelsnämndsordföranden Ewa Larsson (MP). Foto: Sacharias Källdén/Björn Dalin

Skarpnäcks boss avfärdar parkleks-kritik

Skarpnäcks stadsdelsnämnds ordförande Ewa Larsson (MP) tycker att det är för tidigt att kritisera förändringarna i parklekarna.

  • Publicerad 19:00, 7 feb 2019

– Jag har hört att det finns en retorik där man målar fan på väggen, innan stadsdelsförvaltningen ens har lämnat något färdigt förslag. Låt oss nu i stället prova det här och därefter bedöma resultatet. Det kanske till och med blir bättre än tidigare. När olika föreningar hjälper till kan det leda till att öppettiderna utökas och att parklekarna håller öppet även på helgerna, säger Ewa Larsson.

Beskedet: Så slår nedskärningen mot Skarpnäcks parklekar

Vad tycker du om att kaninerna försvinner?

– De borde inte varit kvar så länge. Så som det ser ut nu är det lite vanskligt att ha kaniner där. De får inte tillräckligt med stimulans, parkleken har bara öppet ett par timmar på vardagarna och det är få barn som besöker. I stället tittar vi på möjligheten att öppna en 4H-gård i södra Stockholm, säger Ewa Larsson.

När det gäller det minskade budgetstödet till Skarpnäcks barn, kultur- och fritidsverksamhet säger Ewa Larsson att situationen hade sett likadan ut oavsett styre. Orsaken är enligt henne konstruktionen av "budgetnycklarna", alltså de faktorer som påverkar hur mycket pengar en stadsdel ska få.

Politiskt bråk om Skarpnäcks parklekar

I Skarpnäcks fall har antalet unga och äldre blivit färre samtidigt som befolkningen mår allt bättre vilket i sin tur gör att stadsdelen får mindre i budgeten, enligt Ewa Larsson.

– Miljöpartiet tycker själva inte att budgetnycklarna slår rätt och försöker ändra på det. Problemet är att man tittar på för stora områden. Vi vill att de delas upp i mindre delar så att träffsäkerheten blir bättre, säger hon.