Fullsatt. Verksamhetschefen Johan Lampinen kämpar med att informera medlemmarna om Friskis&Svettis nedläggning i Skarpnäck. Foto: Alexander Kuronen

Skarpnäcksbor rasar mot att Friskis läggs ner

Friskis & Svettis Stockholm har beslutat att lägga ner gympaverksamheten i Skarpnäck till årsskiftet. Det upprör medlemmar i föreningen, som på måndagskvällen samlades för ett informationsmöte om nedläggningen.

  • Publicerad 11:18, 26 nov 2019

Mötet tilldrog sig i Skarpnäckskyrkan, där också motionspassen äger rum. Flera mötesdeltagare var fortfarande iklädda träningskläder.

Föreningens verksamhetschef Johan Lampinen hade den otacksamma rollen att förklara styrelsens beslut för medlemmarna. Han fick finna sig i att bli avbruten, som i denna replikväxling mellan Lampinen och en kvinnlig mötesdeltagare:

– Det har inte varit snabba beslut, styrelsen har ...

– Jo, det har varit snabbt för oss!

Beskedet nådde medlemmarna i form av ett mejl i förra veckan. Där motiveras beslutet med minskat antal pass, medlem- och besökstapp samt dåligt anpassade lokaler och logistikproblem.

"För hårt golv"

Märkligt, tycker Anna Langseth som startat en namninsamling i protest mot nedläggningen.

– Det är jättemycket människor på passen, och jag vet att det är uppskattat. Folk tycker att det är jättebra pass och det är en fin gemenskap, säger hon.

Inte heller när det gäller lokalerna eller logistiken håller Anna med styrelsen.

– De tycker att det är för hårt golv, men jag har aldrig tänkt på att det ska vara det eller hört någon klaga, säger hon.

Mötesdeltagare. Friskis&Svettis-medlemmarna Anna Langseth och Jane Krook är upprörda. – Många äldre tränar här och lokalen är perfekt för oss, säger Jane. Foto: Alexander Kuronen

På mötet framkom att även om Stockholmsföreningen slutar hålla i passen efter årsskiftet så är hyran för kyrkans lokaler betald för ända fram till maj nästa år. Träningssugna kan alltså fortsätta nyttja lokalerna till dess och Stockholmsföreningen ska kontakta ledarna och fråga om de kan tänka sig att hålla i dessa pass.

Förslaget: Bilda en egen förening

Johan Lampinen uppmanade dessutom mötesdeltagarna att bilda en egen förening, och nämnde Friskis & Svettis Mälaröarna som ett lyckat exempel.

– Stockholmsföreningen har i dag nästan 98 000 medlemmar, och av dem är det 131 personer som nyttjar det särskilda Skarpnäckskortet. I det perspektivet vet jag att Skarpnäck skulle må bättre som en egen förening, säger han.

Karl Nordlander är mer tveksam. När verksamheten i Skarpnäck senast hotades, för åtta år sedan, ledde han kampen mot nedläggningen. Så även nu.

– Bilda en förening gör man inte i en handvändning. Personligen är jag inte ett dugg sugen på det utan vill fortsätta gympa här. Jag tror att de flesta känner så, säger Nordlander.

Friskis & Svettis har även försökt blidka Skarpnäcksborna med rabatt på det medlemskort som gäller på en rad anläggningar utanför Skarpnäck, däribland i Farsta.

Nordlander är inte imponerad.

– Jag kommer inte att sätta min fot i Farsta. Jag har ingen bil, och vill inte stå och vänta i snöblandat regn på bussen. Det blir en utflykt på fyra timmar, säger han.

Många andra medlemmar gör redan just detta. Vad har Skarpnäck gjort för att förtjäna att slippa det?

– Det var en bra fråga. Jag ser det inte så, utan att vi ska vara glada åt det vi har. Jag älskar Friskis & Svettis och Skarpnäcksgympan, och det här är ett fruktansvärt slag.

Verksamhetschef. Johan Lampinen säger att Stockholmsföreningen stöttar deltagarna i bildandet av en ny förening, och att han fått en del positiv feedback efter mötet. Foto: Alexander Kuronen

Engagerad medlem. Förra gången verksamheten i Skarpnäck hotades lyckades Karl Nordlander stoppa nedläggningen. – Vi skickade 1 100 mejl till styrelsen, säger han. Foto: Alexander Kuronen