Skatepark läggs på hyllan

Skateparken i Högdalen stannar i växten. Den kommer inte att byggas klart de närmaste åren. Trots politikernas löften. "Otroligt pinsamt", säger KD:s Mikael Valier.

  • Publicerad 18:02, 29 jan 2015

”Parken är en succé – men den haltar”

Inför valet 2014 såg det ljust ut. I princip alla partier gav stora tummar upp till att parken ska byggas klart. Svagast stöd kom från M, starkast stöd från V, MP, S och – KD.

Nu när majoritet och opposition bytt plats ser det mörkare ut. Inte en krona i budgeten går till skate­boardåkarna. Under ”övriga utgifter” finns fya miljoner vikt till spontansport, dit skate räknas, men det är inte troligt att några pengar går till Högdalen.

"Alliansen har inte levererat"

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) tycker att det är Alliansens som inte levererat enligt löfte.

– Det har vi sagt från början. De skulle ha slutfört sitt projekt de påbörjat. Vi har inte det ekonomiska utrymmet nu, trots att den rödgrönrosa budgeten skjutit till stora pengar till idrotten. Vi måste tyvärr prioritera annat, säger Emilia Bjuggren

Hon, precis som MP:s Anders Lindell i idrottsnämnden, säger att de står fast vid att parken ska bli klar. Frågan är när. Enligt dem har de aldrig lovat att det ska ske i år. Eller ens de närmaste fyra åren.

– Nej, jag vågar inte lova att det kommer att ske, säger Bjuggren.

I stället kommer de största pengarna att gå till att fixa befintliga och mer traditionella anläggningar i desperat behov av underhåll: idrotts-, hockey- samt simhallar.

Rollerderbybana kan bli av

Men som vi skrivit tidigare finns det en liten passage i budgeten om att det ska utredas om inte rollerderby, en kvinnodominerad sport, kan få en egen utomhusbana. Möjlig plats: Högdalen.

– Vi är överens i majoriteten om ett jämställdhetsperspektiv. Och det är till största delen killar som åker skateboard. Det är beklagligt att tvingas ställa sporter mot varandra. Men som det är nu har i alla fall skateboard­åkarna fått en grundförutsättning för att åka. Rollerderby har ingenting, säger Emilia Bjuggren.

Dåligt planerat

Den populära skateparken, som byggdes 2011 på initiativ av föreningen Sub Surfers och är stadens enda idrottsanläggning reserverad bara för skateboardåkare, har omgärdats av dålig planering från start.

De ursprungliga 30 miljoner kronorna skulle ha räckt. Men en flytt av byggplats och investeringar i omkringliggande infrastruktur gjorde att bara den första av tre delar står klar idag. Det innebär att inte alla de olika grenarna inom skate, så kallade discipliner, får plats i dagsläget.

Mikael Valier – KD:s idrottspolitiske talesperson, före detta styrelsemedlem i Sub Surfers och själv­utnämnd skateboardaktivist – säger att det är ”otroligt pinsamt” att den populäraste disciplinen street inte har någon egen sektion i parken som det är nu.

– Jag hade en förhoppning om att det nu skulle bli av eftersom V och MP haft högst svansföring i den här frågan. Jag är besviken men så kan det gå. Löften har givits och svikits. Vi i KD har nu avsatt 15 miljoner till skateparken i vår budgetreservation, säger Mikael Valier.

Väldigt besvikna

Tomas Wikström är sekreterare i Sub Surfers. De får inget ekonomiskt stöd av staden men försöker vara på plats under säsongen för att till exempel hjälpa nybörjare med skydd.

– Vi reagerade med bestörtning över att parken inte fanns med i budgeten. Vi trodde det fanns starkt politiskt stöd. Speciellt då MP drivit den här frågan hårt. Även S har uttalat stöd. Men vi räknar med att de levererar under kommande mandat. Parken är en succé – men den haltar som den är, säger Wikström

Skate i Stockholm

Det är svårt att räkna antalet skateboardåkare då det inte är en sport som traditionellt organiserar sig. Men föreningen Sub Surfers har uppskattat det till cirka 20 000 åkare i hela staden. Själva har de 2 000 medlemmar, och Fryshuset har 4 000 medlemmar.

Skateparken i Högdalen

Detta finns: Freestyleyta, barnområde, mega ditch, bowlride.

Detta ska byggas: Street, pool, upprustning av longboardbacken, nedsänkt
inomhushall med åkbart tak.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu lägger sig isarna i Söderort

Nyheter Så är skridskoläget på sjöarna Många skridskoåkare har redan gett sig ut på Söderorts sjöar men än så länge åker de på egen risk.onsdag 16/1 19:30