I år kommer spegeldammen i Observatorielunden att vara vattenfylld en kortare period än tidigare år. Det tycker Carl Kjellander är bra. Foto: Mimmi Epstein

Skejtarna tar över Obsans damm mer och mer

Redan för tolv år sen startade skejtarnas kamp för att torrlägga dammen i Observatorielunden. Och nu har man vunnit – i alla fall delvis.

  • Publicerad 15:57, 24 apr 2018

Solen steker och Carl Kjellander, 20, skejtar och gör olika tricks i den ännu vattenfria dammen i Observatorielunden.

– Vi har hållit på och skejta sedan en månad tillbaka. Det brukar vara mellan 30 och 40 skejtare här varje dag. Det är perfekt mark här och kanterna är bra att göra tricks på, säger han.

Som Vi i Vasastan har skrivit flera gånger tidigare pågår en segdragen kamp mellan skejtare – som vill att dammen i Obsan ska vara torrlagd – och andra som vill att den ska vara vattenfylld. Debatten har pågått i mer än tio år. Förra året gick trafikkontoret skejtarna till mötes och höll dammen torrlagd längre än normalt. Samma sak blir det i år.

Skejtarna förlorade - Obsans damm blir vattenfylld i sommar

Den kommer att fyllas med vatten den 21 maj och tömmas den 15 september.

– Det är en något kortare period än tidigare, vi brukar fylla den 1 maj. Men vi har varit i kontakt med intresseföreningar som brukar skejta där och vill ge dem lite extra tid. De hade önskat ett dammen skulle vara torrlagd hela sommaren, men det här blir en kompromiss, säger Erik Söderberg på trafikkontoret.

"Järnröret i dammen är exkluderande design"

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I vintras togs dessutom det järnrör som suttit längs spegeldammens kanter bort. Röret har upprört skejtarna eftersom det hindrat dem från att göra tricks på kanterna.

– Vi satte oss ner med projektledarna på trafikkontoret och alla var överens om att det här järnröret inte ser snyggt ut och det fyller ingen funktion, säger Niklas Boström, ordförande för Stockholm Skateboard Collective.

De vill ha tillbaka Stockholms mest kända "skejtspot"

Föreningen har även kommit med önskemål om att byta ut stenen på dammens kanter. Nu tittar trafikkontoret på vad det i så fall skulle kosta.

– Vi vill gärna ha hårda granitkanter. Då blir det enklare även för nybörjare. I dag måste man vara ganska van om man ska kunna göra tricks, säger Niklas Boström.

Han är nöjd med samarbetet med trafikkontoret.

– Det har varit en bra dialog även om det har tagit tid. Om vi fick bestämma skulle vi förstås vilja ha dammen torr året om, men det här är en bra start.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kravet: Gummit i lekparkerna måste bort

Nyheter V: "Farliga för både barns hälsa och miljön" Fallskydd som är gjorda i platsgjuten gummi i stans lekparker är farliga för miljön såväl som barnen och måste tas därför tas bort. Det kräver nu Vänsterpartiet på Södermalm.måndag 22/10 17:56

Campus Manilla utreds efter larm om våld

Nyheter Rektorn på prinsessan Estelles skola svarar på kritiken Skolinspektionen utreder prinsessan Estelles skola på Djurgården efter larm om kränkningar och våld. Skolans rektor säger att hon välkomnar utredningen.måndag 22/10 16:45