Rosenlundsparken. De nya husen med bostadsrätter planeras vara inflyttningsklara i vinter. Den största lägenheten på 135 kvadratmeter kostar 18 miljoner kronor. Foto: Illustration: JM

Skenande kostnader för jättebygget på Söder

Det nya stadskvarteret i Rosenlundsparken blir rejält mycket dyrare än beräknat. Nu flaggar staden för att kostnaderna kan fortsätta att öka under byggets gång.

  • Publicerad 20:00, 6 mar 2018

Det var 2015 som det första spadtaget togs för det nya stadskvarteret i västra Rosenlundsparken och bygget pågår för fullt. Här ska 219 nya lägenheter, fördelade på 90 bostadsrätter av JM och 129 hyresrätter signerade Stockholmshem, bilda ett helt nytt kvarter tillsammans med ett nytt torg, lokaler i bottenvåningen, uppfräschad park, den helt nya gatan Bjällbogatan samt en förskola med fem avdelningar.

Nu förändras de sista "orörda" kvarteren på Södermalm

Projektet är en del av utvecklingen av hela området runt Rosenlundsparken, där den kritiserade utvecklingen av Kvarteret Linjalen som bland annat ska få en ny stor Ica-butik, pågår parallellt.

Men projektet, som först beräknades kosta staden 72,5 miljoner kronor, blir mycket dyrare än så. 120 miljoner kronor dyrare med ny slutnota på drygt 192,5 miljoner, för att vara exakt.

"De ökade utgifterna avser främst fördyrande grundläggningsåtgärder av gata och ledningar samt kommande kapacitetsanpassning av Rosenlundsparken", skriver exploateringskontoret i ett utlåtande, där man konstaterar att utgifterna främst skenat på grund av sämre markförhållanden än väntat.

Kan fortsätta öka

"Dessutom finns en risk att kostnaderna kommer att fortsätta att öka på grund av projektets komplexitet", enligt exploateringskontoret, som budgeterat 10 miljoner kronor extra i oförutsedda utgifter. Framförallt förutspår man problem då tre produktioner parallellt pågår i parken, vilken kan innebära fördröjningar.

Ett annat potentiellt problem är att Magnus Ladulåsgatan, där det går busstrafik, inte kan stängas igen medan korsningen vid Bjälbogatan/Magnus Ladulåsgatan åtgärdas. Ytterligare en faktor som kan fördyra projektet är att Rosenlundsparken används av många i området, vilket kan innebära att man måste bygga i etapper.

Så dyra blir lägenheterna i Rosenlundsparken

Staden beräknar att hela projektet är klart under sommaren 2020, men redan i vinter är det dags för bostadsrätterna att fyllas med det nya kvarterets första gäster.

Kommunfullmäktige tar ställning till den nya budgeten vid nästa sammanträde.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.