Åtal. I Solna tingsrätt har en man åtalats för eldning vid ett LSS-boende. Foto: Leif Oldenburg

Skickade tändsticka med hot – åtal väcks

En äldre man tände ett ljus vid ett LSS-boende och gick sedan därifrån. Dessutom hotades personalen. Nu åtalas mannen.

  • Publicerad 12:33, 19 apr 2018

I september 2016 befann sig en nu 78-årig man vid den fastighet på Munsö där Föreningen Lugnet bedriver sin verksamhet. I lokalen finns boende och särskild service med daglig verksamhet, inom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Mannen ska ha tänt ett ljus och lagt brännbart material runt det. Därefter ska mannen ha gått från platsen. Nu har åtal väckts mot honom.

Enligt åtalet som rubriceras som försök till mordbrand ska mannen ha utfört gärningarna med uppsåt. Det var enligt åtalet endast tillfälliga omständigheter som gjorde att en brand inte uppstod.

Den nu 78-årige mannen, som är bosatt utanför Ekerö kommun, har även åtalats för olaga hot.

Den händelsen rör ett brev som mannen ska ha skickat till en av Lugnets personal. I brevet ska en tändsticka ha legat. Dessutom ska ordet varning ha varit skrivet på finska. Brevet togs emot en dryg vecka efter det att mannen tänt ljus utanför lokalen.

Även den handlingen ska mannen ha utfört uppsåtligen, enligt åtalet.

I åtalet går att läsa att personen som fick brevet ”kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin egen eller annans personliga säkerhet”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Socialchefen om krisen på Lugnet: "Vi ser allvarligt på läget"

Nyheter Lugnet. Nu vill föreningen att kommunen tar över LSS-boendet på Munsö Om LSS-boendet Lugnet på Munsö måste stänga vid årsskiftet kan Ekerö kommun få problem. Föreningen vill nu att kommunen tar över verksamheten.fredag 19/10 14:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter