Skidsäsongen närmar sig för Mälaröborna

Vinterkylan kom lagom till advent. Då kan skidsäsongen börja tidigt på Mälaröarna. – Vi hoppas öppna till jul, säger Victor Östman, anläggningsansvarig.

  • Publicerad 17:15, 4 dec 2019

Eventuellt ska det bli kallt nästa vecka.

Med rejäl kyla och visst snöfall kom vintern på allvar dagarna runt första advent. Det var välkommen kyla för alla skidentusiaster. Victor Östman och hans kollegor som jobbar med snöproduktion i Ekebyhovsbacken var snabbt ute och de hann med några dagars snöproduktion innan värmen kom tillbaka.

– Vi brukar alltid köra ett test när den första kylan kommer. Jag tycker att vi har kommit ganska långt, säger han.

Snön de hann producera är inte tillräcklig för att öppna backen. Men eftersom den har ungefär tio gånger längre hållbarhet jämfört med natursnö blir det en viktig grund den dagen kylan blir mer långvarig, menar Victor Östman.

Han följer väderleksrapporterna noga och personalen kan sätta igång direkt så fort temperaturen går under noll grader.

– Vi är redo hela tiden. Nu skulle vi behöva kallt tre dagar till. Eventuellt ska det bli kallt nästa vecka, säger han.

Målet är precis som vanligt säsongspremiär till jul.

– Men det har vi bara lyckats med en gång de senaste sex åren, säger Victor Östman.

För alla längdskidentusiaster kom en glädjande nyhet i somras. Då presenterades en satsning på en konstsnöanläggning nära skidbacken. De sista elinstallationerna gjordes i veckan och så snart kylan kommer tillbaka så är planen att snöproduktionen ska sätta igång även där.

– Där får vi ge oss ut och testa lite. Vi producerar på exakt samma sätt, men det krävs betydligt mindre snö för ett längdspår än för en backe, säger Victor Östman.

Ambitionen är att skidspåret och backen ska öppna samtidigt.

I veckan gjordes de sista arbetena med elinstallationer vid längdspåret.

Niklas Ylipää, ungdomsansvarig i Mälarö SOK, ser fram emot första vintern med den nya konstsnöanläggningen.

– Det känns bra. Framför allt har vi ambitionen att det ska vara spontanidrott för icke klubbanslutna till godo, säger han.

I dagsläget är det inte klart med något driftsbidrag från kommunen, men samtal pågår.

– Vi har en fortsatt dialog och det finns ingen motsättning. Vi jobbar på en lösning, säger han.

Här kan du träna ute på Mälaröarna

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Utegym finns det runt om på Mälaröarna. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge oss lite...fredag 17/1 16:00

Derby: Ekebyhovskolan möts i Vi i femman

Nyheter Dags för kvartsfinal Till vardags har de klassrummen bredvid varandra i Ekebyhovskolan. Men i kväll möts de i radiohuset för att kämpa om en plats i semifinalen i Vi i Femman.torsdag 16/1 15:45

Här inleds jätteprojektet som ska säkra Stockholms el

Nyheter Elkablar grävs ned under Drottningholmsbron Elkablar, tjocka som trästammar, ska grävas ner under Stockholm, för att ge nog med elektricitet till den växande staden. Ett jätteprojekt som kommer ställa till det hela vägen från Beckomberga i...torsdag 16/1 11:20