Skivhusets arkitekt fick aldrig bo i huset han ritat – hans fru sa nej

Älskat och berömt – men också hatat, och dess arkitekt fick aldrig ett riktigt genombrott. Ja, skivhuset i Björkhagen väcker känslor. "Jag tycker att det är genialiskt och tidlöst", säger experten Dennis Hankvist.

  • Publicerad 14:58, 15 mar 2016

Vår artikel där vi slumpringde på dörrar i det 16 våningar höga centrumhuset har fått stor spridning och blivit väldigt omtyckt. En av de som hört av sig är Dennis Hankvist. Han är grafisk formgivare och har gett ut en bok om just skivhusets arkitekt Georg Varhelyi.

– Jag träffar ofta människor som pratar om hur fult det är. Men jag tycker att det är ett av Stockholms mest fantastiska hus och en stark symbol för vår huvudstad. När det invigdes 1959 så figurerade det mycket i Europeisk arkitekturpress, berättar Dennis Hankvist.

Enligt honom känns byggnadens moderna stuk mer europeiskt än svenskt och att det fick bli så pass högt får se som unikt för sin tid och plats.

– Arkitektens tanke med etagevåningarna som skär genom hela huset var att man skulle få solljus både morgon och kväll. Att ett så tjockt hus är så ljust inuti är väldigt smart uttänkt. Ja, jag tycker nog det är genialiskt. Tidlöst.

En medial doldis

Georg Varhelyi, arkitekten bakom kalaset, dog 2001. Han föddes 1913 i Budapest och ritade hus i vad som klassas som en modernistisk arkitektur.

– Ja, han får ses som en modernist i ordets rätta bemärkelse. Och en doldis som föll mellan stolarna trots att han även ritat Hotell Malmen på Söder och kyrkan i Bergshamra. Han var inte så medial och arbetade mest åt staden. Georg Varhelyi hade ett stort ego men eftersom han aldrig fick ett riktigt genombrott sågs han nog mest som svår.

Arkitekten skräddarsydde en unik lägenhet högst upp i huset åt sig själv – som han aldrig bodde i.

– Nej, det satte hans fru stopp för. Hon tyckte inte det var passande att ha barn på så hög höjd.

Läs även

Hallå där i skivhuset?! Vad gör ni?!

"Huset är som ett stort konstverk"

Så tycker stadsexperten om Björkhagens centrum

Nya brutala bilder – här är läsarnas lista på Stockholms brutalaste hus

"I Skarpnäck skulle allt bli annorlunda"

"Visst har allén sin charm ändå?"