Polisen höll idag en presskonferens med anledning av den senaste tidens våldsdåd där bland annat Regionpolischef Ulf Johansson medverkade. Foto: Arkivbild/StockholmDirekt

Skjutning i Nacka kopplas till Råckstamordet

Gårdagens skjutning i Nacka har en tydlig koppling till mordet på en 18-årig kvinna i Råcksta förra veckan. Samtidigt står det nu klart att de två skottskadade personerna sköts av misstag. Det meddelade polisen på en presskonferens i polishuset på måndagen.

  • Publicerad 14:22, 9 sep 2019

Två män skadades i samband med en skottlossning i Alphyddan vid Sickla vid 21-tiden på söndagskvällen.

Två män skadade vid skottlossning i Sickla

Nu bekräftar polisen att dådet har en tydlig koppling till dödsskjutningen av en 18-årig kvinna i Råcksta förra veckan.

– Vi kan konstatera att det mord som inträffade i Råcksta hade samma mål som det som hände i Nacka, säger Carolina Paasikivi, chef för polisområde Stockholm syd på en presskonferens på måndagen.

– Vi bedömer att det har varit samma person som har varit mål för de här skjutningarna.

Enligt polisen står det nu klart att de personer som skadades vid gårdagens skjutning vid Sickla inte hade med gängkonflikterna att göra utan sköts av misstag.

– Så vitt vi kan bedöma just nu, säger Carolina Paasikivi.

Vädjar till allmänheten

Enligt polisen är skjutningarna ett direkt resultat av en upptrappning av gängkonflikter i Stockholmsområdet där narkotikahandeln står i fokus.

– Vi har stort fokus och en kraftig resursförstärkning kring de här skjutningarna. Vi har en också en bra bild av vilka som är inblandade i de här konflikterna, deras avsikter och förmåga. Men oavsett om de är gärningsmän eller offer pratar de inte med oss, och det gör att vi är extremt beroende av allmänhetens hjälp med tips iakttagelser och vittnesmål, säger Carolina Paasikiva.

Boende: Otäckt när våldet kryper så nära inpå

Stockholms regionpolischef Ulf Johansson ser allvarligt på skjutningarna i Stockholm och säger att de har högsta prioritet.

– Konfliktläget i de kriminella kretsarna är hög, tillgången på skjutvapen stor och man har också stor tillgång till automatvapen. Vi ser också att allmänheten drabbas när man skjuter i det offentliga rummet. Vi har den största respekten och förståelsen för den oro det ger i samhället när det så sker, säger Ulf Johansson.

I lördags hittades även en man död på en begravningsplats i Österhaninge i Haninge kommun som senare kunde identifieras som en man i 25-årsåldern hemmahörande i södra Stockholm.

Polisen misstänker att mannen har blivit mördad och de utreder om det finns kopplingar till konflikten mellan de kriminella nätverken i Bredäng och Östberga.

Sorg i Bredäng efter misstänkt gängmord

Enligt honom jobbar polisen intensivt med att komma åt de gängkriminella. Men de insatser som tidigare gjorts har endast räckt till att få bukt med de spontana skjutningarna.

– De planerade har vi haft svårare att komma åt, säger han.

Polisens fortsatta arbete består i att främst störa och komma åt de individer och grupper som bedöms ingå i Stockholms drogscen.

– Vi ska rikta in oss på vapnen naturligtvis. Vi ska plocka i varje vapen vi kan på gatan. Men narkotikan är en kraftig orsak till att vi har det läge vi har, så en viktig del är också att bekämpa den öppna drogscenen och låsa in de kriminella som begår de här dåden, säger Ulf Johansson.

– Det kommer sannolikt att ta tid att vända det här, men jag är fast besluten att vi ska göra det.