Åtta par skor har ställts ut i Huddinge centrum, vid kommunhuset och i Stuvsta. Foto: Privat

Skoaktion uppmärksammar unga utvisade

Åtta par skor har placerats ut på olika offentliga platser i Huddinge med meddelanden som "Har du sett Said?" och "Var är Ali?". Aktionen är en manifestation för att uppmärksamma de som har utvisats till Afghanistan.

  • Publicerad 12:12, 9 sep 2019

I morse möttes morgonpendlare i centrala Huddinge och Stuvsta av ensamma skopar med lappar med meddelanden som "Var är Ali?". Över hela landet har liknande skor med liknande meddelanden placerats ut för att uppmärksamma utvisningarna till Afghanistan inför riksdagens öppnande i morgon, den 10 september.

"Har du sett Said?" står det på en lapp ovanför ett par skor som har ställts vid Huddinges kommunhus. Han bodde och gick i flera år i skolan i Huddinge.

– Said kom hit 2015. Han kom några dagar för sent för att kunna söka tillfälligt uppehållstillstånd med den nya gymnasielagen. Han hankade sig fram, gick i skolan samtidigt som han ordnade arbetstillstånd och fick jobb på en restaurang. Han försökte få ett uppehållstillstånd via arbetet, men fick nej och och var tvungen att försvinna från Sverige, berättar Lena Felldin, som har engagerat sig för de ensamkommande i Huddinge.

Få afghaner får stanna

Bland de största mottagarländerna i EU är Sverige det strängaste landet när det kommer till att bevilja asylansökningar från afghanska medborgare, enligt en kartläggning av SVT. Första halvåret 2018 fick 30 procent godkänt på sina ansökningar.

– Det som händer med ensamkommande från Afghanistan har hamnat i skymundan. Jag tror inte folk fattar vad vi håller på med. Det sker deportationer varje dag. Sverige låser in unga människor i förvar i sex månader. Jag är skittrött på det här, säger Lena Felldin.

Rymde från förvar

Så sent som i helgen rymde tolv personer från Migrationsverkets förvar i Märsta.

Migrationsverket har sex förvar i olika delar av landet och totalt 502 förvarsplatser. Där placeras personer som har fått utvisningsbeslut och som Migrationsverket bedömer riskerar att avvika för att slippa undan utvisningen.

Förutom vid kommunhuset har skor ställts ut i Huddinge centrum och vid pendeltågsstationerna i Huddinge och Stuvsta.