Nu kan Danderydsskogen bli din. Foto: Mostphotos

Skog i Danderyd kan bli bostäder

Har du alltid drömt om en egen skog i Danderyd? Då har du din chans nu. Men du lär behöva punga ut minst 30 miljoner kronor för att Danderyds-skogen ska bli din.

  • Publicerad 12:23, 14 feb 2018

Nu kan du förvärva en helt egen skog i Danderyd. Skogen som är till salu ligger i Enebybergs-området, och är en del av Rinkebyskogen.

– Marken är på 57 hektar och angränsar till Sollentuna kommun, säger Björn Larsson, fastighetsstrateg på Sveaskog, som säljer marken.

I försäljningen inkluderas dessutom en mindre fastighet.

– Det finns en liten byggnad på marken, men jag skulle mer kalla det för en barack. Den är övergiven sedan länge och det finns inget rinnande vatten. Och vill man bygga måste man ha bygglov, säger Björn Larsson.

Här ligger skogen som är till salu.

Marken ligger ute till försäljningför 30 miljoner kronor - men det kan bli ett saftigare pris än så.

– Vi förbehåller oss rätten att ha en budgivning när vi fått in anbuden den 16 mars. Vi har satt det utgångspriset men vi hoppas ju på mer naturligtvis. Vi får väl se, säger Björn Larsson.

Vad kan man göra med marken om man köper den?

– Ja, alltså du kan ju springa på den och gå promenader. Det handlar naturligtvis om ett hänsynstagande. Det är fortfarande allemansrätten som kommer att gälla.

Björn Larsson menar att det i nuläget går att bedriva ett litet skogsbruk på marken. Men poängterar att det även spekuleras om en framtida exploatering på marken.

– I nuläget har vi inga papper på att man får exploatera, men det är möjligt att det blir aktuellt i framtiden. Men återigen, köper man marken ska man veta att det krävs ett hänsynstagande.

Som det ser ut nu är det ett flertal personer som är intresserade av att köpa marken. Och alla intressanter går i samma tankar.

– Vi har haft några som är intresserade sen tidigare, men nu ville vi också ta steget att gå ut med det på marknaden. Och som det ser ut är det exploatering som finns i folks baktankar, säger Björn Larsson.

Varför säljer ni marken?

– Det tillför inte vårt skogsbruk mycket, så därför har vi tagit beslut om att sälja den.

Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande, menar dock att kommunen inte är för bostadsbyggande i skogen.

– Det här är ett värdefullt grönområde för kommunen. Det skulle vara helt främmande med bostäder i den miljön.

Rinkebyskogen har tre markägare. Förutom Sveaskog äger Svenska Kyrkan 42 hektar och Danderyds kommun äger 237 hektar av Rinkebyskogen. Den del kommunen äger är idag klassad som naturreservat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Föräldrar köar till populära friskolan- redan när barnen föds

Nyheter ”Vet att det är hård konkurrens om platserna” I början av nästa år väntar skolval i alla kommuner i Sverige. I Täby har en del föräldrar redan börjat tänka på valet – flera år innan barnen ens är i skolåldern.fredag 16/11 16:44

Hélène sjunger in julen – i duett med Sissel Kyrkjebø

Nyheter Blev utvald Av 250 anmälda valdes Vallentunabon Hélène Eidsheim Westlund ut. Nu ska hon sjunga duett på en julkonsert i Filadelfiakyrkan.fredag 16/11 15:30