Toppennyheter. ”Men det är ju superbra, vilka nyheter!” utbrister Janne Holmberg som inte visste om de nya meröppettiderna. Till vänster bibliotekschefen Karin Walterson. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Skogås bibliotek öppnar personalfritt

Skogås bibliotek blir andra biblioteket i Huddinge som börjar med ”meröppet”, alltså en självserverande del som har öppet när personalen har gått hem. På lördag invigs det nyrenoverade biblioteket med större lokaler och ny konstverkstad.

  • Publicerad 10:29, 30 sep 2019

Runt hörnet till vänster när man kommer in i Skogås nyrenoverade bibliotek finns en dörr som leder in till ett nytt rum. Där inne sitter tre personer och läser tidningar och böcker under tystnad. En äldre kvinna sitter och knappar på ett tangentbord vid rummets enda dator som står intill en automatisk utlåningsapparat.

Det är kulturföreningen Lyktans gamla lokaler som har byggts om till ett litet läs- och pluggrum. Lyktan har ersatts med nya lokaler en dörr bort.

– Det bästa är att det är så tyst och lugnt härinne för oss som läser, säger Janne Holmberg som är på biblioteket varje dag för att läsa lokaltidningar från sina hemtrakter.

Rummet kommer vara öppet för registrerade biblioteksbesökare även före och efter ordinarie öppettider – så kallat ”meröppet”. Genom att registrera dig hos biblioteket kommer du kunna gå in genom en låst dörr med hjälp av ditt lånekort. Det har redan testats i Segeltorp och där ökade utlåningen efter införandet.

7 000 besökare i månaden

Utbyggnaden har behövts eftersom Skogås bibliotek har högt besökstryck, särskilt på eftermiddagarna.

– Vi har i snitt 7 000 besökare i månaden. De flesta kommer på kvällen innan stängning och det är klart att det blir mycket för personalen, säger Karin Walterson, chef på biblioteken i Skogås och Trångsund.

Bemannade öppettider kommer vara samma som innan utbyggnaden och personalstyrkan kommer förbli lika stor.

Barnklubb. Biblioteket har fått en ny konstverkstad för barn. Där vill biblioteket starta ny programverksamhet till exempel en torsdagsklubb för barn mellan 8 och 12 år. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

REPORTAGE. Så blev biblioteket samhällets sista utpost

Förutom meröppetdelen har ungdomsdelen fått mer plats, filmrummet har inretts för ändamålet och en konstverkstad för barn ställts i ordning. Det är något som intresserar Alfred och hans pappa Jonas Ceder som är på biblioteket för att låna böcker. Men mest är det meröppet som imponerar.

– Det låter jättebra, särskilt att de öppnar tidigare på morgonen. Det blir lättare att få ihop livspusslet, säger Jonas Ceder.

Bo Källström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, kommer hålla tal på invigningen den 5 oktober. Han gillar meröppetkonceptet, men kan inte lova att det införs på fler bibliotek.

– Nej, det kan jag inte. Vi får kontinuerligt titta på vad biblioteken behöver och vad de ska vara. Det jag kan konstatera är att det behövs mer yta för bibliotek. Och ytan är det som bekant dåligt med i kommunen, säger han.

Nya öppettider med ”meröppet”

De ordinarie bemannade öppettiderna är oförändrade: 11–19 mån–ons, 11–17 tor–fre och 11–15 lör.

Meröppet: 8–20 mån–fre och lör–sön 10–17

Biblioteket har också fått en ny ungdomsdel, en ny konstverkstad för barn och ett nytt programrum för filmvisning, poesiuppläsning och författarsamtal.