Insamling. Vilgot Grandelius och Jacob Carlsson i 7F på Östra grundskolan säljer godis för att fler barn ska få gå i skolan. Foto: Privat

Skogås sjuor vill hjälpa till att bygga skolor i Syrien

På Östra grundskolan i Skogås jobbar eleverna för att ge barn i krig möjlighet att gå i skolan. "Det känns bra att vi kan hjälpa till. Jag hoppas att alla pengar går vidare till de som behöver dem", säger Vilgot Grandelius, en av eleverna i klass 7F.

  • Publicerad 09:06, 14 dec 2016

7F på Östra grundskolan har under en vecka samlat in 2500 kronor på att sälja godis i skolans kafeteria. Pengarna ska de skänka till Sveriges Radios insamlingsevent Musikhjälpen.

– Det här handlar om liv. Vi gör det för att barn ska få utbildning, säger Vilgot Grandelius.

Han hoppas att pengarna ska räcka till nya skolor i Syrien.

– Det är ju skitviktigt med utbildning. Det är barnen som ska få landet att fungera, och om de inte har någon utbildning har de ingen aning om hur de ska sköta landet. Då blir det svårt, säger han.

Idén att sälja saker för att samla in pengar kändes självklar, berättar han. Klassen fick snart ihop flera sponsorer och kom tillbaka till skolan med sex påsar fyllda med godis.

– Det rullar på rätt bra nu. Vi har sålt nästan allt, så vi letar fler sponsorer.

Att delta i insamlingen har varit lärorikt, menar han.

– Maria (Wiman, lärare, reds. anm.) jobbar entreprenöriellt och det är ett skitkul sätt för oss att lära på. Man lär sig mer av det här än att sitta och läsa i en bok.

För att öka försäljningen den sista veckan planerar de att göra mer reklam och eventuellt sänka priset.

– Jag personligen skulle vilja att vi kom upp i 5000 kronor. Man kan göra en hel del för de pengarna.

Hans tips till andra som vill hjälpa till är att testa sig fram.

– Kämpa på och hitta ett bra sätt att hjälpa till. Om det inte fungerar, testa något annat. Barn är ju rätt kreativa så det är inte så svårt att komma på idéer, säger Vilgot Grandelius.

Om musikhjälpen

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som funnits i Sverige sedan 2008. I 144 timmar sänder Sveriges Radio direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof.

Temat i år är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”.

Kraftsamlar. Vi har tagit utbildning för givet. Nu måste vi hjälpa barn som inte har samma rätt, skriver Ingemar Sandén.

Vi kan hjälpa barn att få en chans

Att ha rätten till en utbildning är att ha rätten till en chans, en chans till en utbildning och en chans till ett normalt liv. Tyvärr finns det 30 miljoner barn i världen just nu som inte har tillgång till utbildning.

I länder som Syrien och Afghanistan som just nu är i krig så drabbas barnen mest. I Syrien så finns det 6000 skolor som är förstörda eller inte i skick att gå i skolan i. Just nu så är hälften av barnen i Syrien utan utbildning och utan rätten till en chans.

Att bara hälften av barnen i Syrien inte har en utbildning skapar väldigt stora problem i framtiden. Om hälften av barnen i Syrien idag inte får en utbildning kommer hälften av dem vuxna om tjugo år inte vara lika smarta som den andra halvan som fick en utbildning som ungdom och det kommer skapa en makttrappa i Syrien. Alltför många barn i världen har inte rätt till en chans, för att utan en utbildning när du är yngre så kommer det påverka dig för resten av ditt liv.

Jag går i klass 7F i Östra Grundskolan i Huddinge där vi har börjat samla in pengar till Musikhjälpen som är en insamling för outbildade barn. Som barn som har haft gåvan till en utbildning vill vi ge den möjligheten till andra barn i världen som behöver det, och det kan du också! Du kan skänka en gåva, stor eller liten till välgörenheten vid denna sida: “Länk till Insamling”.

Vi har tagit utbildning för givet, men i många andra länder så är en utbildning bara en omöjlig dröm och det kommer vara en omöjlig dröm tills någon gör någonting åt det. Jag kan inte komma på någon bättre hjälp just nu än att vi som har utbildning och tar den för given, alltså du och jag, hjälper dessa 30 miljoner barn att uppfylla sin dröm.

De här människorna är inte “dummare” eller “mindre kapabla” än du och jag, dom fick aldrig en chans att bli “smarta”, de fick aldrig en chans för de har inte rätten till en chans.

Ingemar Sandén, 7F, Östra grundskolan