Sex månader. Reza Rezai behöver hjälp med att skriva CV. När han gått ut skolan har han sex månader på sig att skaffa jobb, annars väntar utvisning. Foto: Claudio Britos

Skogås står modell för nya fritidsgårdar

Högstadiekidsen för sig och gymnasiekidsen för sig. Det är ett recept som Skogås fritidsgård jobbat med länge. Nu ska Vårby och Flemingsberg också få fritidsgårdar för "vuxenblivande".

  • Publicerad 11:50, 1 nov 2019

I somras fattades beslutet att sänka den övre åldersgränsen på Huddinge kommuns fritidsgårdar från 19 till 16 år. Enligt Anna Maria Bergman, ungdomschef, gjorde man det för att kunna lägga större fokus på de yngre.

– Vi ser allt tydligare att högstadie- respektive gymnasieungdomar har olika behov, sade hon till HuddingeDirekt då.

Men Slussen i Skogås kommer fortsatt vara öppen.

I Skogås har fritidsgården länge varit uppdelad i en del för gymnasieungdomar, Slussen, och en för högstadieungdomar, Torget. Torget är en klassisk fritidsgård dit man kan komma och hänga efter plugget, medan Slussen har öppet några kvällar i veckan och är mer inriktad på att stötta ungdomar i att ta klivet ut i vuxenlivet.

Nu ska konceptet med uppdelade gårdar kopieras i Vårby och Flemingsberg – redan den här terminen.

– Vi har bildat ett nätverk med fritidsledare från Vårby, Flemingsberg och Skogås med ambitionen att hitta ett något annorlunda koncept än det som Slussen har haft innan. Det vi tar med oss är att det har funnits en fristad både för yngre och för äldre, säger Anna Maria Bergman.

”Tagit bort Playstationet”

Slussen började som ett initiativ från ungdomarna själva. De startade och drev kaféet Skogåsen i lokalerna. När initiativtagarna blev äldre och tappade lusten tog fältarna över och med tiden utvecklades verksamheten till det som i dag är Slussen.

– Från början var det mycket fältarperspektiv, att Slussen öppnades för vissa ungdomar, de som var ute, de som bara inte ville hänga hemma. Sen blev det allt mer fokus på de äldres behov, till exempel föreläsningar, körkortsteori, söka jobb och skriva cv och sånt. Vi har tagit bort Playstationet nu, säger Mikael ”Micke” Lepistö, arbetsledare på Slussen.

Häng? På fritidsgårdarna i Skogås har de slutat använda ordet häng, eftersom det har fått en dålig klang. Ordet används nedsättande för något som är meningsfullt, menar de. Nämligen ungas umgänge. Foto: Claudio Britos

Inne på Slussen finns ett kök, ett vardagsrum, ett kontor och ett litet pluggrum med skrivbord. Nu på höstlovet är det ganska tomt, men inne på kontoret sitter fritidsledaren Emil och hjälp­er Reza Rezai med hans cv.

Reza bor i Flemingsberg och pluggar fordon på komvux. Snart är han klar med skolan.

– Då måste jag hitta ett fast jobb. Jag behöver hjälp att skriva cv eftersom jag är lite dålig på svenska, säger han.

Ensamkommande ungdomar från Afghanistan som har fått stanna i Sverige med hjälp av gymnasielagen är en viktig målgrupp för Slussen just nu. Enligt gymnasielagen måste de skaffa jobb inom sex månader efter att de gått ut skolan, annars väntar utvisning.

”Vill va en mötesplats”

Efter att en väldigt aktiv Slussen-generation vuxit upp och flugit ur boet har fritidsgården ekat lite tom. Nu måste fritidsledarna hitta ett sätt att locka in nästa generation. Det vill de inte bara göra med cv-workshops och körkortsteori.

– Vi kan inte bara vara en cv-stuga. Vi vill vara en mötesplats för ungdomar i området. Att utvecklas i sitt vuxenblivande kan också handla om att komma in och umgås, säger Elsa Kvist, enhetschef på Ung142.

Micke håller med.

– Vi vill hitta en bra balans mellan häng och aktiviteter. Det finns en risk att de som vill komma till Slussen för en föreläsning eller för att få hjälp att starta en förening skräms bort av dem som bara hänger och tar över rummet. Men vi vill absolut att man ska kunna hänga och lyssna på musik och snacka om dagliga ting.

Yngre vågar ta plats

Några killar som går i sjuan knackar på och frågar om det finns plats på morgondagens Laserdome. De har vuxit upp med de separerade fritidsgårdarna och tycker att det funkar bra.

– Det skulle vara för mycket folk med fler på Torget. Men min brorsa är 03:a. Det skulle vara kul om han fick vara på samma plats, säger en av dem.

Enligt Micke har det varit bra att separera åldrarna, särskilt för de yngre.

– Det blir mer utrymme för de yngre. De vågar ta plats och uttrycka sig mer. När man delar upp tar också de äldre ett annat ansvar. De spelar inte pingis i tre timmar. Vi har kunnat jobba med att göra dem till unga ledare, slussa dem till skolor och prata om hur det är att bli vuxen.