Börja om. Klassen som Maria Wiman jobbat med sedan fyran, går nu i nian. Den sista dagen i högstadiet närmar sig. "Det blir ju hemskt… Men samtidigt jättekul! Det är ju väldigt utvecklande för mig själv att börja om med ett nytt gäng spännande kids." Foto: Claudio Britos

Skogåsläraren Maria Wiman är bäst i Sverige

Nu är det avgjort: Östra grundskolans Maria Wiman är Sveriges bästa lärare.

  • Publicerad 17:35, 22 maj 2019

Idag stod det klart att Maria Wiman är Sveriges bästa lärare - en utmärkelse som delas ut på initiativ av Handelskammaren till en lärare som inspirerar sin omgivning.

Maria Wiman har uppmuntrat sin klass i Östra Grundskolan i Skogås att både sitta i tv-soffor och debattera med den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali. Dessutom har hon skrivit boken ”Värdeskapande lärande” och mottagit Trevor Dolan-stipendiet ”Årets punkare i skolvärlden”.  Men att hon skulle utnämnas till Sveriges bästa lärare var oväntat.

– Som lärare lever man ju i sin egna lilla bubbla, man är ju i sitt klassrum hela dagarna. Jag blev jätte, jätteförvånad när jag fick reda på det här. Och jätteglad förstås!

Hon menar att hon till stor del har eleverna att tacka.

– Jag har så himla duktiga elever, som har så mycket drivkraft! När jag började lyssna på deras förslag insåg jag vad mycket roligare och enklare allt blir. Det här priset är väldigt mycket en produkt av att jag haft ynnesten att jobba med såhär duktiga elever. De har visat mig att man kan göra skolan mycket roligare.

Och i receptet för att bli den bästa läraren är lyhördhet en av de viktigaste ingredienserna.

– Eleverna har ju så himla grymma förslag och idéer på hur de själva vill ha sin undervisning. Så det är ett jättestarkt tips till andra lärare. Vi behöver inte göra allt själva utan vi kan ta hjälp av våra kompisar, eleverna, säger Maria Wiman.

En era är över

Klassen som Maria Wiman jobbat med sedan fyran, går nu i nian. Den sista dagen i högstadiet närmar sig - en dag Maria Wiman tänker på med blandade känslor.

– Det blir ju hemskt… Men samtidigt jättekul! Det är ju väldigt utvecklande för mig själv att börja om med ett nytt gäng spännande kids.

Genom att prisas och uppmärksammas för det hon gör, hittar hon ytterligare motivation att fortsätta.

– Jag ser det här priset som ytterligare ett tecken på att jag är på rätt spår och att jag ska fortsätta utmana synen på hur en skola egentligen ska se ut. Att man vågar testa gränserna och se utanför boxen. Det peppar ju mig att fortsätta. Nu kör vi!