Brandrisk. Brandrisken i Stockholm är just nu extremt hög till följd av värmeböljan. Foto: Mostphotos

Skogsbranden i södra Stockholm rasar vidare

Det torra och varma vädret ligger bakom ett flertal bränder i Stockholms län det senaste dygnet. Just nu rasar bland annat en större skogsbrand i Haninge. Räddningstjänsten går nu ut med en uppmaning till alla att låta bli att grilla utomhus.

  • Publicerad 09:11, 5 jun 2018

Södertörns Brandförsvar arbetar sedan 13-tiden i går eftermiddag med en skogsbrand i höjd med Krigslida i Väster Haninge. Branden rasade ännu på tisdagsmorgonen, och släckningsarbetet pågår just nu för fullt.

– Spridningsrisken tog vi bort i år så nu arbetar vi med att släcka ner den ordentligt och att jobba oss in mot mitten, säger Andreas Linder, operativ chef vid Södertörns Brandförsvar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den brandhärjade ytan uppskattas till cirka 250 gånger 250 meter. Inga personskador har rapporterats men läget beskrivs ändå som allvarligt. Försvarsmakten bistod under gårdagen vid släckningsarbetet, något de kommer att fortsätta med även under dagen.

– Eftersläckningsarbetet kommer att pågå några dagar till, så det kommer nog att lukta skogsbrand i området veckan ut, säger Andras Linder.

"Behöver lite regn"

Enligt Linder är det främst det torra varma vädret i kombination med vind som är den stora svårigheten och faran just nu.

– Det är så pass torrt långt ner i marken så det tar ofta lång tid att släcka den här typen av bränder. Men i dag är temperaturen lite lägre, och det är positivt. Men vi behöver lite regn, det är det vi behöver, säger Andreas Linder.

Under gårdagen och det senaste dygnet har det också rapporterats om flera bränder runt om i länet. Bland annat inträffade en brand i ett skogsparti mellan E4 och Skärholmen i går eftermiddag, som nu uppges vara släckt.

Brand i skogen mellan E4 och Skärholmen

Samtidigt bistår länet med stora resurser för att hantera den omfattande skogsbrand som sedan ett dygn rasar i Sala i Västmanland.

– När det är så här torrt har vi mängder med markbränder. Det vi hanterar härifrån är de av större art, säger Robin Haglund, brandingenjör vid Storstockholms brandförsvar.

"Behövs så lite"

Han går nu ut med en vädjan till allmänheten om att inte elda och grilla utomhus.

– Det beror på väderläget. Det är väldigt torrt och låg luftfuktighet. Framför allt är det torrt i backen. Bara den minsta lilla gnista kan orsaka markbränder, det behövs så lite.

– Så uppmaningen till alla som tycker om att grilla i det här fantastiska vädret är att göra det försiktigt på kontrollerade platser, inte i skog och mark. Det är jätteriskabelt, säger Robin Haglund.

Bild tagen från Skärholmsvägen i höjd med Sätra bollplan under måndagseftermiddagen. Foto: Claudio Britos

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.