Skogsmulle lockar till motion

I år fyller Friluftsfrämjandet 125 och Skogsmulle 60. Samtidigt uppmärksammar de att barn behöver röra sig minst 60 minuter om dagen, något knappt hälften av femteklassarna når upp till.

  • Publicerad 18:10, 10 okt 2017

Det är viktigt att uppmuntra sina barn till spontanaktiviteter

Teresa Frykman är ledare och ordförande i Bålsta lokalförening Friluftsfrämjandet. Hon har varit engagerad sedan hon som liten följde med sina föräldrar som var ledare, ut i skogen.

Hur kan man få barn och unga att röra sig mer i vardagen?

– Jag tror på vardagsmotion, att lära barn att vara ute i alla väder och alla årstider.

Teresa Frykman uppmuntrar också barn att, så långt det är möjligt, ta sig själva, cyklande eller gåendes, till skolan eller till sina aktiviteter.

– Jag tror också att det är viktigt att uppmuntra sina barn till spontanaktiviteter, säger hon.

Öppna ytor behövs

Hon menar att det behövs fler platser och ytor så som skateparken och konstgräset som är centralt belägna och väl upplysta för att göra det enkelt, inbjudande och tryggt för många barn och unga att röra sig mer.

Hon nämner också strövområden som Bålstaåsen som viktig för vardagsmotion.

– En dröm för mig är få till en natur-parkourbana vid Granåsen. En riktigt bra och rolig bana som nyttjas av barn och ungdomar i alla åldrar, och som sporrar till rörelse och glädje utomhus, säger Teresa.

Hur jobbar ni på Friluftsfrämjandet med att främja en aktiv livsstil?

– Vi lär barn och ungdomar att vara ute i alla väder och under alla årstider. Vi har barngrupper redan från 2-3 års ålder och ju tidigare vi lär barnen att vara ute och röra på sig, desto bättre, säger Teresa.

Föreningen har fyra barngrupper i olika åldrar som ses varje söndag. Det finns inte någon tävling, utan fokus är att lära sig att både ta hand om sig själv och gruppen, samarbeta och klara sig i naturen.

I de yngre åldrarna är det mycket lek och att upptäcka naturen omkring dem. Ju äldre de blir, desto mer får de lära sig av friluftstekniker så som att hantera yxa, såg, göra upp eld, sätta upp vindskydd och tält. Nyligen byggde de en risflotte som de paddlat med på Lilla Ullfjärden.

Stillhet viktig

– Stillhet är också viktigt, att en mörk kväll sitta tillsammans kring en lägereld och grilla och berätta historier för varandra är lika viktigt som en adrenalinfull klättringsupplevelse, säger Teresa.

Vad är det bästa med att vara ledare?

– Det är allt som jag som ledare får tillbaka från barnen och ungdomarna. I deras glädje i att vara ute och upptäcka naturen och bedriva friluftsliv, eller i hur de utvecklas till självständiga individer under en vandring och övernattning där de behöver ta hand om sig själva, sin packning och varandra, säger hon.

Om Friluftsfrämjandet

Bildades 1892

Har 91 000 medlemmar.

Jobbar för bevarande av allemansrätten och allas rätt till friluftsliv

En av de mest kända verksamheterna är ”Skogsmulle” som har funnits i 60 år.

Håbos lokalförening har funnits i över 50 år.

Lokalföreningen har 250 medlemmar 15 ledare och funktionärer

Föreningen tog initiativ till att skapa dagens motionsspår runt Granåsen sent 60-tal. Där hålls de flesta verksamheter än i dag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet